Sveže

Na DOŠ I Lendava le 30 učencev, katerih starši niso dovolili samotestiranja v šoli

Včerajšnji dopoldan smo se pogovarjali z vršilko dolžnosti ravnateljice Dvojezične osnovne šole I Lendava, Judito Törnar Vida. Ta priznava, da trenutna situacija ni enostavna ne za pedagoške delavce, kot tudi ne za otroke in njihove starše in poudarja, da je varnost in zdravje otrok na prvem mestu. Težav s starši na šoli, razen pisem s strani staršev niso imeli, pouk pa sicer poteka nemoteno in brez težav.
“Sem zelo zadovoljna, da so  e starši tako množično odločali za samotestiranje otrok. Sem pa bila, priznam, v skrbeh, saj ni enostavno v teh časih biti otrok, starš in tudi učitelj. Sporočilo tega samotestiranja so, kot kaže, vsi razumeli tako, da je to tisti pogoj, ki nam nudi varno področje za šolanje in da so otroci lahko v šoli, ne pa da imajo pouk od doma. Šolo obiskuje 548 otrok in v tem trenutku imamo 30 učencev, katerih starši niso privolili za samotestiranje otrok, kar mislim, da ni tako velika številka, a je lahko velika, če pomislimo, da je to 30 otrok, ki bo ostalo doma. Po današnjem dnevu, ko smo prvič izvedli samotestiranje smo videli, da je to šlo zelo gladko, da so učenci zelo spretni glede tega, da to niso občutili kot kakšno težko nalogo in da so to sprejeli. Starši omenjenih 30 otrok se lahko vsak trenutek oglasijo na šoli, če želijo spremeniti svoje mnenje in tako lahko otrok vnovič obiskuje pouk v šoli,” je dejala Judita Törnar Vida.

Kot je še dejala sogovornica, v šoli pričakujejo vsakega otroka, “saj vemo, da je prostor za učenje v šoli in ne doma.” Omenjenih 30 otrok bo imelo pouk na daljavo, “kar pa seveda ne pomeni klasičnega pouka na daljavo z učiteljem, kot smo to že imeli, temveč bo na splet naložena učna snov, katero bodo otroci predelali doma. Če se učitelj odloči, da želi delati v hibridu, pa se ta učenec lahko priključi k dopoldanskemu pouku. Sedaj bo delo na daljavo potekalo predvsem s starši, saj od učiteljev pričakovati, da bodo po svojih obveznostih opravljali delo za dotične preko recimo aplikacije Zoom, ni možno,” je še dejala Judita Törnar Vida. Ta med drugim še pove, da spoštujejo odločitev staršev, ki svojega soglasja za samotestiranje otrok v šoli niso dali in da bodo z njihove strani storili vse, da bo učna snov prišla do učencev.

Omenjenih 30 učencev torej v šolo včeraj ni prišlo, en otrok, kateri pa je kljub temu prišel v šolo in podpisanega soglasja za samotestiranje s strani staršev ni imel, prav tako pa ni imel testa, so kmalu za tem predali staršem. “Otrok je do takrat bil pod nadzorom drugega strokovnega delavca na šoli. Mami dotičnega učenca sem dejala, da njihovega otroka seveda pričakujemo v šoli in da naj razmislijo o izpolnitvi soglasja.” Kot je še dejala v.d. ravnateljice večjih težav s starši ni bilo, so pa na šolo ta in prejšnji teden prejeli več pisem, v katerih so starši pisali, da ne dovoljujejo samotestiranja, da soglasja ne bodo podpisali, da ne dovoljujejo otroku nošenja maske in podobno … “Predvidevam, da so ta pisma bila napisana prav s strani staršev omenjenih 30 otrok. Noben izmed zaposlenih se sicer ni pritoževal nad kakšno napadalnostjo staršev ali čem hujšim, je pa že v ponedeljek nekaj staršev iz daljave (parkirišča) opazovalo dogajanje. En primer sem sicer res zabeležila, ko je nek gospod povedal kakšen žaljiv stavek ali dva, a se s tem nisem preveč ukvarjala, saj sem se pogovarjala z mamo enega izmed učencev, ki je sicer bila zelo razumevajoča,” je zaključila Judita Törnar Vida, vršilka dolžnosti ravnateljice Dvojezične osnovne šole I Lendava.

Judita Törnar Vida