Sveže

Monika Horvat iz Čentibe prejemnica Prešernove nagrade Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani

Današnje dopoldansko delo smo v našem uredništvu zaključili z dobro novico. Monika Horvat iz Čentibe je predvčerajšnjim prejela Prešernovo nagrado Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Ta, poleg zaposlitve na omenjeni fakulteti, opravlja še doktorat.
Monika Horvat iz Čentibe je predvčerajšnjim postala dobitnica Prešernove nagrade Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. 24-letna Monika je na Dvojezični srednji šoli Lendava uspešno končala gimnazijo in se podala v kemijske vode. Prešernovo nagrado ji je prineslo njeno magistrsko delo, v katerem je raziskala sintezo trifluorometiltioliranih aromatov in njihovo oksidacijo z vodikovim peroksidom, pod mentorstvom prof. dr. Jerneja Iskre, dodatno težo k nagradi pa je prispeval še članek v eni izmed znanstvenih revij.

Tako kot ostali, se je tudi Monika prijavila z magistrskim delom, najboljše prijavljeno delo za tem izmed vseh prejetih izbere komisija. “Uradno smo o svojih uspehih bili seznanjenih šele predvčerajšnjim,” je dejala. V okviru magistrskega dela je Monika izdelala obširno delo v katerega je vložila veliko truda. Objavila je raziskovalni članek v ugledni mednarodni znanstveni reviji in pripravila objavo še enega. Obe objavi vključujeta raziskovalno delo, ki je del njenega magistrskega dela. Monika je sicer že tekom študija pokazala nadpovprečno zanimanje za kemijo in se vključila v raziskave najprej na Institutu “Jožefa Stefana” in nato na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in hkrati delala še z mladimi na projektu BASF Kid’s Lab in Teens’s Lab.

Monika je bila prva na fakulteti v generaciji, ki je zaključila magistrski študij

V magistrskem delu je Monika uspela oksidirati nereaktivne trifluorotiolirane aromate, za katere je sicer potrebno uporabiti močne kovinske oksidante, kjer pa je problem selektivnosti in velikega odpada. Pri raziskavi je slednja uporabila le vodikov peroksid in tako odkrila metodo za okolju sprejemljivo in selektivno oksidacijo teh substratov, kjer je stranski produkt le voda.