Ostalo

Minula ujma: Marljivi gasilci bili aktivirani kar 570-krat, delovali so na več kot 450 lokacijah

Poleg civilne zaščite in delavcev elektro podjetij so tudi gasilci tisti, ki zadnje dni tvegajo tudi življenja, da pomagajo pri odpravi posledic ujme, ki je Pomurje prizadelo minuli četrtek. Nobene podobne sile ni v naši državi, da bi toliko ljudi v tako kratkem času prihitelo na pomoč. To zmorejo zgolj gasilci.
Gasilska zveza Slovenije združuje 1.300 prostovoljnih gasilskih društev s kar 158.000 člani. Od tega skupnega števila je okoli 45.000 gasilcev operativnih, to pomeni, da so strokovno usposobljeni za posredovanje pri požarih, naravnih in drugih nesrečah, torej za pomoč na terenu. To je brez primere daleč največja prostovoljska organizacija pri nas, ki ima v svojih vrstah okoli tretjino članic in okoli 23 odstotkov mladih.

Vemo, da gasilci naravnih in drugih nesreč ne morejo preprečiti, lahko pa pomagajo omiliti posledice. Prav to ponekod počno že tretji dan slovenski oziroma pomurski gasilci v krajih, ki jih je prizadelo neurje. Nekoč so gasilci predvsem gasili požare in reševali pri prometnih nesrečah. Zadnja leta statistično število požarov upada, vedno več pa je intervencij, povezanih z vremenskimi ujmami.

“V več kot polovici Pomurskih občin (27 občin) je neurje pustilo posledice na objektih, cestni infrastrukturi, električni napeljavi, podrta so bila številna drevesa… Po trenutnih podatkih je bilo samo v Pomurju cca. 570 aktiviranj, delovali pa smo na več kot 450 lokacijah. Skoraj 600 gasilcev je skupaj s pripadniki Civilne zaščite in ostalimi službami v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ponovno v praksi dokazovalo svojo predanost ljudem in domovini,” je zapisal Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZ Slovenije.

“V imenu štaba, ki sem ga vodil, se iskreno zahvaljujem vsem gasilcem, ki ste včeraj sodelovali na intervencijah oziroma bili v pripravljenosti za posredovanje. Dodeljene naloge ste profesionalno opravili. Istočasno izkoriščam priložnost, da zahvalim ljudem, ki so zavihali rokave in nam pri tem pomagali. Obenem pa razumeli, da na obsežnost nesreče vsem naenkrat ne moremo pomagati. O ‘mešalcih megle, vsevednežih in provokatorjih’, ki so povsod pa je itak škoda izgubljati besede. Gasilci ostanimo enotni, pokončni in se tudi v prihodnosti osredotočimo izključno na izvajanje našega gasilskega poslanstva. Obenem se ne slepimo, da podobnih nesreč v prihodnosti na bo. Na trend, ki se nakazuje, bo podobnih nesreč žal samo še več. Prepričan pa sem, da bomo vsi skupaj ta vmesni čas ponovno izkoristili za dodatna usposabljanja in opremljanje s potrebno opremo in tehniko. Zato ne dvomim, da bomo uspešno in varno odgovorili na vse izzive tudi v prihodnosti,” je še zapisal Utroša.