Sveže

Minister Šarec včeraj v Beltincih: “Če bo vaša pot povezana s Slovensko vojsko, je to lahko učenje za življenje.”

V Beltincih je včeraj potekala tradicionalna slovesnost ob seznanitvi z vojaško dolžnostjo v okviru Ministrstva za obrambo – Uprave za obrambo in Slovenske vojske. Zbrane je pozdravil tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v uvodu spomnil, da gre za običaj, ki je bil nekoč drugačen, saj so takrat s takega dogodka fantje odhajali v kraje nekdanje Jugoslavije.
Tudi včeraj je v Beltincih je včeraj potekala že 16. tradicionalna rekrutacija, na kateri se je zbrala množica pravkar polnoletnih iz občin Beltinci, Odranci, Turnišče, Velika Polana in Črenšovci. Tako kot v minulih letih so tudi letos v prazničnih oblačilih obujali običaj nekdanjega prihoda na nabor za služenje vojaškega roka. Številna dekleta in mladi naborniki so se ob zvokih harmonike na prizorišče, to je bilo grajsko dvorišče, pripeljali na okrašenih vozovih, prepevali pesmi in veselo nazdravljali. Med njimi niso bili le letniki 2004, ki so ali bodo letos postali polnoletni, ampak so sodelovali tudi letniki 2002 in 2003, saj v zadnjih dveh letih dogodka zaradi epidemije ni bilo. Letos jih je tako bilo skupno 257.

Šarec: “Če bo vaša pot povezana s Slovensko vojsko, je to lahko učenje za življenje.”

“Danes imamo samostojno Republiko Slovenijo in ob ustanovitvi naše države smo se odločili, da bomo imeli svojo, slovensko vojsko, ki bo razvijala domoljubje, prijateljstvo, skrb za sočloveka, predvsem pa bo skrbela za mir. Kajti prava vojska si vedno prizadeva za mir.” Poudaril je še, da je tudi danes pomembno zavedanje o teh vrednotah in o tem, kaj pomenita domoljubje ter obramba naše domovine.

Po besedah ministra Šarca je vojaški poklic časten: “Kot narod smo dokazali, da se znamo v težkih trenutkih vedno povezati. Verjamem, da znajo to danes tudi mladi, torej da sodelujejo in si pomagajo, kar je bistvo Slovenske vojske. Ni prostora za individualizem ali sebičnost, saj vsi delujemo za skupni cilj.” Ob koncu je še spomnil, da so možnosti za sodelovanje s Slovensko vojsko različne. To je lahko pot, ki po besedah ministra omogoča učenje za življenje.

Ohranjanje tradicije

V Beltincih seznanitve z vojaško dolžnostjo potekajo z ohranjanjem tradicije nabora z okrašenimi vozovi, na katerih se fantom pridružijo tudi dekleta. Dogodki so priložnost, da mladi spoznajo poklic vojaka v službi domovine, vojaško tehniko in oborožitev ter različne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, kot so prostovoljno služenje vojaškega roka, možnost štipendiranja in vojaški tabori, za katere je med mladimi veliko zanimanja.

Zakon o vojaški dolžnosti ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru določa, da se v vojaško evidenco vpišejo vsi vojaški obvezniki, ki v koledarskem letu dopolnijo 18 let in so sposobni za vojaško službo. Vpis vojaških obveznikov poteka na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Uprave za obrambo so zato skupaj s Slovensko vojsko ter v sodelovanju z občinami in srednjimi šolami v preteklih letih organizirale posebne dogodke, na katerih so nove vojaške obveznike podrobneje seznanile s pravicami in dolžnostmi, ki jih prinaša vpis v vojaško evidenco.

Pri organizaciji dogodka v Beltincih tradicionalno sodeluje tudi Občina Beltinci.

FOTO: Boštjan Rous in Monika Šušanj