Ostalo

Medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost: Med prejemniki tudi dva pomurska policista in občan

Medaljo policije za požrtvovalnost je prejel pomočnik načelnika Peter Režonja (Postaja prometne policije Murska Sobota), ker je 15. junija 2022 zvečer na poti z dela na avtocesti opazil pešca in ga pravočasno umaknil pred nevarnostjo povoženja. Medaljo policije za hrabrost pa sta prejela policist kriminalist Srečko Lubi (Policijska postaja Gornja Radgona) in občan Dušan Topić, ker sta 30. oktobra 2022 pogumno vstopila v gorečo hišo občana, ki je poskušal storiti samomor, in ga rešila tik pred močno eksplozijo, ki bi lahko bila usodna.
77 pogumnih in srčnih posameznikov je včeraj prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj. “Njihova ravnanja so vsem lahko v navdih in zgled,” so zapisali. Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost je prejemnikom na včerajšnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu podelil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, skupaj z ministrico za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik. Posameznikom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti, sta iskreno čestitala in se jim zahvalila.

Kot je v uvodnem nagovoru povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Lindav, so razmere za delo v policiji vsako leto zahtevnejše. Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Ajanović Hovnik je izrazila zadovoljstvo, da ima kot ministrica priložnost biti na dogodku, kot je današnji. Prav vsi današnji nagrajenci so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub temu da so se ob tem v mnogo primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti. Pri svojih človekoljubnih dejanjih so pozabili na lastne strahove in pokazali izreden pogum. Dva primera sta se žal končala tragično. V prvem primeru je moški, kljub vsem požrtvovalnim naporom, da bi ga rešili, umrl zaradi poškodb prometne nesreče (traktorist). V drugem je žrtev družinskega nasilja podlegla posledicam krutega napada. V vseh preostalih 34 primerih so pogumni posamezniki poskrbeli za srečen razplet zelo zahtevnih situacij.

Med prejemniki tudi dva pomurska policista in občan

Policijska uprava Murska Sobota, Postaja prometne policije Murska Sobota, Peter Režonja, 15. junij 2022

Hoja po avtocesti je prepovedana in smrtno nevarna. Ko se je pomočnik načelnika Peter Režonja 15. junija 2022 zvečer vračal z dela, je na pomurski avtocesti ob odstavni niši opazil kolo, nekaj metrov naprej na voznem pasu pa pešca, ki je bil v temi skoraj neopazen. Pravočasno mu je uspelo ustaviti avtomobil, preostale udeležence v prometu pa je na nevarnost opozoril z varnostnimi utripalkami na vozilu in ročno svetilko. Ko ga je moški opazil, je bil vidno zmeden, saj je menil, da je kolo ustavil ob gradbišču, prav tako ni znal pojasniti, kam je namenjen. Peter Režonja je moškemu povedal, da je policist, in mu ukazal, naj se umakne k odstavni niši, kamor je premaknil tudi svoje vozilo. Do prihoda policijske patrulje ga je pozorno opazoval, da dejanja ne bi ponovil. S hitrim in prisebnim odzivom je učinkovito preprečil, da bi pešca spregledali drugi vozniki, kar bi lahko vodilo do nesreče z najhujšimi posledicami, zato je prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Murska Sobota, Policijska postaja Gornja Radgona, Srečko Lubi, in občan Dušan Topić, 30. oktober 2022

Policist kriminalist Policijske postaje Gornja Radgona Srečko Lubi je bil 30. oktobra lani popoldne napoten v okolico Gornje Radgone, saj naj bi prišlo do požara v stanovanjski hiši. Pred gorečim objektom je bilo nekaj občanov, ki so povedali, da je povzročitelj požara najverjetneje še v notranjosti. Policist je poskušal vstopiti v hišo, a je bila zaklenjena, zato je vdrl. Da bi pomagal, je za njim vstopil tudi občan Dušan Topić. Kljub gostemu dimu in slabi vidljivosti sta pregledala celoten objekt in v enem izmed prostorov dejansko našla občana in ga rešila iz goreče hiše. Imel je respiratorne težave zaradi vdihavanja gostega dima, a je še bil pri zavesti. Ko so bili vsi trije na varnem, je prišlo do močne eksplozije zaradi uhajanja plina iz plinske kartuše, ki jo je moški namestil z namenom eskalacije požara. Moški, ki je hotel storiti samomor, je bil prepeljan v bolnišnico, gašenje pa so prevzeli gasilci. Zaradi ustrezne presoje situacije ter učinkovite in dobro organizirane evakuacije, ki sta jo izvedla policist kriminalist Srečko Lubi in občan Dušan Topić, je bilo življenje občana pravočasno rešeno. Oba sta tako prejela medaljo policije za hrabrost.