Ostalo

Med 100 najboljših sladic na svetu uvrščena tudi prekmurska gibanica

Na svojo lestvico je slovensko nacionalno kulinarično dobroto uvrstil ugledni spletni katalog svetovne kulinarike Taste Atlas (Atlas okusov), ki daje prednost predvsem tradicionalnim jedem posameznih držav. Prekmurska gibanica se je tako znašla na seznamu 100 najboljših sladic na svetu, kar je hkrati tudi svojevrstna reklama za Prekmurje.
TasteAtlas (Atlas okusov) je točno to, kar da slutiti njegovo ime – svetovni zemljevid tradicionalnih jedi. S pomočjo zemljevida, ki se nahaja na omenjeni spletni strani, se lahko odpravimo na virtualno kulinarično popotovanje, si ogledamo opise značilnih jedi z vseh koncev sveta ter restavracije, v katerih lahko poskusimo najboljše primerke. Pred dnevi so na omenjeni spletni strani, na podlagi glasovanja uporabnikov, objavili 100 najboljših sladic na svetu, med katerimi pa se je znašla tudi vsem dobro poznana in okusna Prekmurska gibanica.

V predstavitvi sladice so na strani zapisali, da je prekmurska gibanica osemslojna specialiteta značilna predvsem za vzhodni del Slovenije. Kot so zapisali, naj bi njeno ime izviralo iz besede “gibâničnik”, ki označuje jerbas za pecivo, oziroma gibâničar, starega slovenskega izraza za peka. “Najstarejši pisni viri, ki omenjajo prekmursko gibanico, segajo v 18. stoletje, natančneje v leto 1700 pri čemer jo prvič zasledimo pod imenom ‘gebanza’. Eden od virov iz leta 1828 tudi navaja, da so jed običajno stregli na porokah.”

Kot ugotavljajo ustvarjalci spletne strani, kombinacija različnih nadevov in vlečenega testa ni redkost v srednjeevropski kulinariki, vendar pa se posebnost gibanice skriva v spodnjem sloju iz krhkega testa. Pri sladici, ki jo tradicionalno pripravljamo ob različnih svečanih priložnostih, še posebej izpostavljajo njen bogat okus in močno aromo.

Leta 2006 je bila prekmurska gibanica na podlagi Strategije gastronomije Slovenije uvrščena na seznam jedi, ki predstavljajo kulinarično prepoznavnost Slovenije. V okviru evropske sheme kakovosti je prekmurska gibanica leta 2010 dobila naziv “Zajamčena tradicionalna posebnost”. Pod imenom prekmurska gibanica in s prejetim zaščitnim znakom jo lahko prodajajo le certificirani proizvajalci.

Na prvem je ruska medena torta, na drugem poljska skutna torta, na tretjem pa avstrijski cesarski praženec. V register nesnovne kulturne dediščine bila priprava Prekmurske gibanice vpisana marca 2022.

FOTO: Tomo Jeseničnik