Ostalo

Mala vokalna skupina Lirika v Novem Sadu

Na povabilo predsednice KTD Novi Sad Lendava, Zlatke Pupe Frajzman, so se člani Male vokalne skupine Lirika, minuli vikend udeležili prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture 2022 v Novem Sadu.
Prireditev, ki je potekala v okviru Dni Cirila in Metoda, je organiziralo društvo Češka beseda, ki deluje z namenom ohranjanja in povezovanja v Srbiji, še posebej v Novem Sadu živečih Čehov. V zelo bogatem programu so pevke in pevci MVS Lirika zapeli nekaj slovenskih ljudskih pesmi ter skladbe znanih slovenskih avtorjev Vilharja, Hubada, Adamiča in Venturinija. Na prireditvi so nastopili tudi tamburaši sekcije Vila iz Petrovaradina, zbor sv. Romana Slatkopojaca in domači ter tuji pesniki, ki so prebirali svoje pesmi v srbskem in češkem jeziku.

Vokalna skupina, ki je bila ustanovljena konec leta 2019, deluje zadnje leto pod umetniškim vodstvom Tomija Bušinoskega in v svojem programu izvaja pesmi vse od romantike do sodobnih skladb. Za letos načrtujejo v jesenskem obdobju tudi letni koncert, ki bo zeli pisan in raznolik, na katerega bodo povabili tudi goste iz Slovenije in tujine. Predsednik zbora, Matej Vučko pravi, da so prav tovrstna gostovanja, kot je bilo to v Novem Sadu, izjemna priložnost za tkanje novih vezi in poznanstev, kakor tudi za družabno komponento vsakega zbora, saj je medsebojno druženje tisto, ki zbor utrdi, poveže in obogati.