Ostalo

Madžarska: Štirje mejni prehodi ostajajo odprti, čez mejo pod določenimi pogoji …

Kot smo že poročali prejšnji teden, je naša vzhodna soseda takrat napovedala, da s prvim septembrom zapira svoje meje. To se je včeraj tudi zgodilo. Mejo sicer lahko prečkate pod določenimi pogoji, a največ 30 kilometrov v notranjost države.
Madžarska se je včeraj zatekla podobnim, če ne enakim ukrepom kot v prvem valu koronavirusa. En izmed najbolj drastičnih ukrepov je ta, da so z vsemi svojimi sosedi zaprli meje, mejna kontrola pa se izvaja zgolj na štirih mejnih prehodih in sicer Pince avtocesta, Pince regionalna cesta, Dolga vas in Hodoš. Iz tega torej lahko vidimo, da ponovno ni odprt noben mejni prehod na območju, na katerem živijo porabski Slovenci. Takšen mačehovski odnos so v prvem valu opravičevali z redkim prometom čez mejo, a na realne življenjske situacije, kot kaže, vnovič niso pomislili.

V osnovno šolo v Prosenjakovcih se iz Porabja vozi okrog 20 otrok. V običajnih razmerah se do šole vije 20 kilometrska pot, starši pa so se sedaj znašli v težavah, saj je mejni prehod Verica-Čepinci zaprt. V praksi to pomeni, da morajo sedaj narediti kar šestkrat daljšo pot, torej namesto 20, okrog 120 kilometrov. S tem izgubljajo čas, pa tudi stroški goriva ne bodo majhni. Po prvih podatkih bo Madžarska svoje meje držala zaprte mesec dni, da bi omenjeni ukrep podaljšala, pa ni informacij. Na Madžarskem imajo sicer glede na število prebivalcev (10 milijonov), malo okuženih. Bilo naj bi jih okrog 5.500, a številka raste.

V kolikor želite torej na Madžarsko vstopiti iz Slovenije, torej kot tuji državljan, lahko na ozemlje Madžarske vstopite brez posebnih potrdil, toda le za največ 24 ur in to na območje, ki ni več kot 30 kilometrov oddaljeno od državne meje. Enako velja za državljane Madžarske. Tisti, ki živijo znotraj 30-kilometrskega obmejnega pasu, lahko gredo čez mejo, ne da bi morali v karanteno, če so v razdalji 30 kilometrov od meje sosednje države ostali manj kot 24 ur. Med drugim mejo lahko prestopajo dnevni migranti in tudi tisti državljani Slovenije, ki redno obiskujejo vadbo v športnih društvih in klubih v sosednji Madžarski.

Izjema velja za državljane držav iz višegrajske četverice, torej Poljske, Slovaške in Češke. Državljani teh srednjeevropskih držav bodo lahko na Madžarsko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus, je v ponedeljek zvečer, tik pred zaprtjem meja, sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo.