Ostalo

M. Sobota: Minister Gašperšič na simboličnem pričetku gradnje vzhodne obvoznice

“Današnji dogodek ni le najava del, ampak simbolična prelomnica, da bo Sobota zaživela bolj polno in kakovostno življenje,” je v nagovoru poudaril minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

Spomnil je, da je bilo za začetek gradnje murskosoboške vzhodne obvoznice potrebnega veliko truda, energije in tudi potrpežljivosti, predvsem v procesu pridobivanja dokumentacije, zemljišč in ustreznih soglasij. Minister je izrazil veselje, da smo zaustavili negativen trend vlaganj v omrežje glavnih in regionalnih cest, saj se začenja izvedba številnih novih projektov, ki zagotavljajo razvoj: “S projekti, kot je današnji, podpiramo prizadevanja gospodarstva tako na regionalnem kot nacionalnem nivoju in izboljšujemo kakovost bivanja v kraju.”

Obvoznica Murske Sobote se bo gradila v dveh fazah. Dokončanje prve je predvideno v avgustu 2018, njena vrednost pa je nekaj več kot 6 milijonov evrov, sicer pa je vrednost celotne investicije ocenjena na 30 milijonov evrov. S projektom kandidiramo tudi za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Trasa obvozne ceste prečka lokalno cesto Bakovci-Murska Sobota in regionalno cesto Murska Sobota-Lipovci. Obe križanji bosta urejeni s krožišči, z nadvozom pa bo urejeno tudi prečkanje železniške proge. V sklopu obvoznice bo postavljena še vsa pripadajoča infrastruktura, v katero sodi prometna oprema in signalizacija, preureditev oz. zaščita komunalnih vodov ter aktivna protihrupna zaščita za naselje Bakša.

Obvoznica bo v celoti zaživela z izgradnjo druge etape od Plese do Čarde: “Za ta del že pripravljamo razpis za oddajo naročila za izdelavo gradbene dokumentacije, načrtujemo pa tudi, da bomo še v tem letu začeli odkupovati zemljišča,” je napovedal minister.

Minister si je pred dogodkom skupaj z županom Občine Rogašovci Edvardom Mihaličem ogledal potek sanacije plazu v Fikšincih, zatem pa se je srečal tudi z županom Občine Moravske Toplice Alojzem Glavačem, s katerim sta govorila o lokalnih infrastrukturnih projektih.