Ostalo

Lokalne volitve 2018: Med listami se, predvsem na socialnih omrežjih, že vijejo boji

Da se volilna kampanja bliža vrhuncu najbrž ni potrebno posebej razlagati, še posebno pa to postane očitno, ko kandidata z različnih list obračunata kar na javno dostopnem spletnem socialnem omrežju, kar Facebook je. Da bo bitka za županski prestol in za stolček v občinskem svetu trda, pa se strinja marsikdo.
Ali bo morda Lendava ali katerikoli drugi kraj v Pomurju med tistimi, ki bo v Sloveniji kazal pot v prihodnost, je v veliki meri odvisno od tega, kakšne županje, župane, svetnice in svetnike si bomo izbrali. To je odvisno predvsem od volivcev in posredno tudi od tega, kako občani, ki se bodo 18. novembra udeležili volitev, spremljajo aktualno dogajanje na predvolilnem političnem parketu, katerega del je položen tudi na spletu – na socialnih omrežjih kot je denimo Facebook.

Kandidati različnih list si prav Facebook masovno izbirajo za promocijo in posledično za doseganje svojih ciljev, zgodi se pa, da jih čustva zanesejo v nepravo smer, torej v smer, ki bi listi ali celo županskemu kandidatu vse prej kot koristila. En izmed takih primerov je besedna vojna med kandidatoma iz list “Zmoremo – Lista Dejana Süča” in “Lista Dr. Mihael Kasaš.” Gre za kandidata dr. Branka Lobnikarja iz prve in kandidata Renata Perša iz druge navedene liste.

Kakšno preteklost si omenjena delita sicer ni povsem jasno, a zagotovo ne svetlo. Med slednjima je eskaliralo predvčerajšnjim. “Od ljudi, ki v Lendavi vodijo predvolilne aktivnosti doktorja znanosti za župana, bi pričakoval zgolj in samo to, da znajo slovensko. Dokler boste tako mučili svoj materni jezik, ni čudno, da gre vse k vragu. Vzamite svojo asfaltno knjigo v roke in se z njo treščite po glavi,” je Lobnikar zapisal na svojem profilu.

Perša mu sicer ni ostal dolžan, saj mu je včeraj pisanje tudi vrnil: “Zelo smo veseli in počaščeni, da ima naša Asfaltna knjiga tako velik odziv! Pričakovali bi, da bi jo znali uporabiti tudi izobraženi ljudje na visokih položajih. Opazili smo da temu ni tako in odgovarjamo z novo knjigo: Navodilo za uporabo Asfaltne knjige.” Ta je takoj pod zapisanim prilepil slikovna navodila za uporabo Asfaltne knjige.

Skromni župan majhne občine San Vendemiano v Italiji, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi italijanski politik, ki je vlado pozval k priznanju samostojne Slovenije je dejal: “Lokalni predstavniki so, ravno zato, ker jih poznamo in so nam blizu, čuvarji dostojanstva skupnosti. In najboljši možni branilci vrednot, kot so solidarnost, tovarištvo, sožitje, socialna pravičnost, svoboda, mir.” Naj tako tudi ostane.