Ostalo

Danes je državni praznik. Obeležujemo namreč Dan suverenosti

Dan suverenosti je praznik v Republiki Sloveniji, s katerim danes, 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Je državni praznik, vendar ne dela prost dan v Sloveniji.
Zadnji vojak agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

“Danes je državni praznik – praznujemo dan suverenosti, spomin na enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, ko je po vojni za Slovenijo zadnji vojak okupatorske in zlovešče Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Čestitam vam, drage državljanke in državljani, za vaš pogum, ki je dokončno ustvaril Slovenijo,” je danes na svojem Facebook profilu zapisal poslanec Jožef Horvat.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever popoldne v Celju pripravljata osrednjo slovesnost, na kateri bo govornik premier Marjan Šarec, medtem ko je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve praznik obeležilo že v torek zvečer na Breznici v Žirovnici.

Predsednik republikeBorut Pahorv predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat, pri čemer bo obiskovalce tudi nagovoril, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža Slovenske vojske.