Ostalo

Ljutomerska vinska kraljica je postala Tjaša Kovačič

Turizem na podeželju družine Tompa na Stari Cesti pri Ljutomer je bil konec minulega tedna prizorišče pomembnega dogodka za celotno Prlekijo. Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer (ustanovljeno je bilo že leta 1872, ko se imenovalo Vinorejsko društvo Ljutomer op.p.), ter Klub Martina sta namreč pripravila kronanje ljutomerske vinske kraljice, Martine XIX.
Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Martina sta za slavnostni obred kronanja vinske kraljice izbrala vinsko klet turistične kmetije Turizem na podeželju Tompa na Stari Cesti. Kronanju so prisostvovali številni vinski vitezi, tako evropskega, kot tudi slovenskega reda, prisotne pa so bile tudi nekatere aktualne vinske kraljice iz celotne Slovenije. Od dosedanje vinske kraljice Martine XVIII. Tadeje Heric je krono in lento prevzela Tjaša Kovačič iz Presike, kateri so ob tem nadeli naziv Martina XIX.

Kronanju je prisostvovala tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je ob tem dejala, da ceni angažiranost ljutomerskih vinskih kraljic, ki si prizadevajo za promocijo prleškega človeka, pokrajine in odlične vinske kapljice. “Marsikje v Sloveniji pridelajo odlična vina, ampak tukaj, v Prlekiji, ste vinogradniki izjema, ker izstopate po tem, ker vlagate ogromno marljivosti, ljubezni in potrpežljivosti, kar mi, ki smo ljubitelji vina, začutimo, ko pokušamo to kar vi pridelate,” je še povedala ljutomerska županja in se zahvalila vsem dosedanjim vinskim kraljicam za prispevek k prepoznavnosti prleških vin.

Po slavnostni zaprisegi je nova ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, povedala sledeče: “Upam, da bom med svojim dveletnim kraljevanjem pridobivala nova znanja o vinih in spoznavala vinsko kulturo po celi Sloveniji. Vinska kultura ne povezuje le Prlekov, temveč vse Slovence, in je del slovenske identitete. Srečo imamo, da ima naša dežela takšne naravne danosti, da lahko pridelujemo obilo imenitnih vin, ki se lahko merijo z najboljšimi na svetu.”