Ostalo

Letovanje otrok iz območja UE Lendava v Baški: “Otroški spomini na letovanje so neprecenljivi”

Predvčerajšnjim so se počitnikarji, ki so v vsem dobro poznani in priljubljeni Baški letovali od 1.7. do 11.7.2023, gre za otroke in mladostnike iz območja UE Lendava, vrnili domov. “Otroški spomini na letovanju so neprecenljivi,” so za naš spletni medij zapisali animatorji, ki verjamejo, da se bodo otroci vrnili tudi prihodnje leto.
Tudi letos se je izmena iz območja UE Lendava na letovanje v Baško odpravila na lokacijo, ki je dodobra znana vsem tistim, ki so zdravstveno kolonijo obiskali kot otroci, torej otroški počitniški dom Murska Sobota. Letos so se izbrani vodiči in animatorji, tokrat jih je bilo skupno 17, pod vodstvom Rimonde Požgai Vörös ter pod okriljem DPMMS (Društva prijateljev mladine Murska Sobota) na odhod pripravljali že dlje časa, letovanje pa je trajalo 10 dni, torej od 1.7. do 11.7.2023.

Letovanja na otoku Krku se je udeležilo 115 otrok (najmlajši je štel 5 let in najstarejši 17 let), 17 vodičev ter zdravstveno osebje. Društvo za napredek kulture iz Lendave je otrokom, gibalno in telesno oviranim ter otrokom iz družin šibkih socialnih razmer skupaj z glavnim sponzorjem, podjetjem Varis d.o.o. omogočilo nepozabno morsko doživetje.

“Letovanje je za otroke in mladostnike posebno doživetje predvsem zato, ker preživijo 11 dni ob morju in v družbi sovrstnikov. V tem času se spletajo nova prijateljstva, rojevajo prve simpatije, utrjujejo se socialne in komunikacijske veščine, razvijajo se ročne in športne spretnosti ter utrjujejo plavalne veščine,” je uvodoma dejala Rimonda Požgai Vörös, ter poudarila, da se je potrebno se znajti v novem okolju, kjer ni družine in najbližjih, kjer je potrebno občasno premagovati domotožje, kjer se je potrebno prilagajati, reševati spore, pogovarjati in se spopadati z različnimi izzivi.

“Otroci in mladostniki se učijo sobivati s sovrstniki iz različnih okolij, ki imajo različne navade, potrebe in želje. Pri vsem naštetem pa so otrokom in mladostnikom pomagali srčni prostovoljci, ki v otroke vložimo svoj čas, trud, potrpežljivost in energijo. Domov prihajamo polni spominov, novih prijateljstev in nasmehov. Kljub vsakodnevnem obiskovanju plaže, smo dnevne rutine presekali z dopoldanskimi in popoldanskimi vodnimi igrami, organizirali smo jutranjo vadbo, kjer so otroci tekli ob plaži in telovadili,” je dejala sogovornica.

Vsaki dan je zajemal zajtrk, dopoldansko malico na plaži, kosilo, počitek, popoldansko malico na plaži ter večerjo. Ob vseh obrokih so otroci dobili sok, čaj ali vodo in vsak dan sveže sadje. Večere smo jim popestrili z animacijskim programom in obiskom mesta. Niso pa pozabili na nočno kopanje in pohoda do tamkajšnje cerkvice. “Imeli smo športni dopoldan na peščenem igrišču, katerega je zaznamovala odbojka, razne tekmovalne in miselne igre, vlečenje vrvi in razne spretnostne igre. Otroški spomini na letovanje so seveda neprecenljivi,” pove Rimonda Požgai Vörös.

Letošnje počitnice so se vodiči odločili popestriti z avanturo in nepozabnim izletom z ladjo. “Na ladji smo pojedli sendviče, ki so nam jih predhodno pripravili v kuhinji otroškega počitniškega doma in se odpravili na Rab. Tam smo obiskali čudovito plažo ‘San Marino’, kjer smo se na lastne oči prepričali, zakaj jo imenujejo ‘rajska plaža’ in zakaj je uvrščena na seznam 100 najlepših plaž na svetu! Osvežili smo se v kristalno čistem morju ‘rajske plaže’ in uživali pod soncem. Veliko otrokom se je prav izlet še posebej vtisnil v spomnim. Vsak drugi dan smo se ob večerih odpravili tudi na sprehod po mestu, saj se obisku sladoledarjev, palačink in ostalih poslastic, ki so mamljivo vabile vse turiste na ulicah nismo mogli upreti. Ker je poudarek na zdravstveni koloniji, smo število hitre hrane in nezdravih obrokov vodiči seveda omejili,” nadaljuje Požgai Vöröseva.

Kot so še zapisali organizatorji, so v ospredju seveda otroci, katerim morska klima, morje in sama lega kraja lahko odlično pomagajo pri različnih zdravstvenih težavah in pomembno prispevajo k krepitvi zdravja. Kot so dejali verjamejo, da je veliko novih prijateljstev nastalo prav v času letovanja, saj se otroci iz okoliških vasi ne poznajo toliko in da jih je letovanje na nek način tudi zbližalo. “Vsakdanje druženje, različne igre, smeh in izraz sreče na njihovih obrazih je tisto, kar pedagoškega delavca notranje izpolni,” so se strinjali.

Takšnega letovanja pa seveda ne bi bilo mogoče izvesti brez sponzorjev. “Prav posebna zahvala gre našemu glavnemu sponzorju, podjetju Varis Lendava d.o.o. ter direktorici mag. Sabini Sobočan. Ob enem se zahvaljujemo tudi PMSNS – MMONK, podjetju Temd d.o.o., javnemu zavodu Pomurske Lekarne d.o.o., Krki d.d., ter podjetju DM drogerie markt in Lidlu Slovenija. Hvala Vam, da ste nam bili v pomoč,” je zaključila Rimonda Požgai Vörös.

“Podjetje Varis je tudi letos, kot že mnogo let, glavni sponzor zdravstvenega letovanja otrok UE Lendava na otoku Krku, v Baški. Naše poslanstvo je, da skrbimo za lokalno skupnost, v kateri delujemo, zato smo zelo veseli, da lahko pripomoremo pri organizaciji tega letovanja. Več sto otrok je že imelo priložnost, da se sprostijo, se igrajo in si naberejo novih moči na obalah tega čudovitega otoka. Naša obveznost do skupnosti se ne konča pri naših poslovnih ciljih. Verjamemo, da je naša dolžnost, da podpiramo tiste, ki se tega najbolj veselijo. Z našo podporo letovanju UE Lendava, pomagamo pri ustvarjanju nepozabnih spominov za otroke, ki jih bodo spremljali skozi življenje. Z veseljem nadaljujemo to tradicijo in že komaj čakamo na zgodbe, smeh, srečo in spomine, ki jih bodo otroci prinesli domov. Skupaj lahko naredimo razliko! Da se,” pa je zapisala direktorica glavnega sponzorja, podjetja Varis Lendava, mag. Sabina Sobočan.