Sveže

Letošnja prireditev Pomurski galop se bo odvila v Lendavi in sicer 19. avgusta

19. avgusta se bo v Lendavi, nasproti hotela Thermal resort Lendava odvijala priljubljena konjeniška prireditev Pomurski galop, ki med drugim ponuja pester dnevni program in, ki je ob enem predtekmovanje Nacionalnega galopa v Budimpešti. Prireditev se bo odvila že sedmič, pričela pa se bo ob 11. uri.
Prvi Pomurski galop je bil organiziran leta 2016 in od takrat naprej je bil organiziran vsako leto, razen leta 2020, ko je izostal zaradi ukrepov covida-19. Prireditev sicer zaznamuje večkratna menjava prizorišč. Prireditev se je tako vedno selila in sicer od Lendave, Gaberja pa vse do Dolge vasi. No, prireditev se bo letos odvila v Lendavi, na vsem dobro poznanem kraju in sicer nasproti hotela Thermal resort Lendava (Terme Lendava).

Prireditev tudi letošnje leto pripravlja Društvo ljubiteljev konj iz Lendave, omenjena vsem dobro poznana prireditev pa ni zgolj konjeniška prireditev, temveč je vzporedno slednja premešana s kulturnim programom, zabavo, … Na takšni prireditvi se seveda ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge. Letos bodo na prireditev povabljeni tudi vinarji in vinogradniki, tako da se bo odvijala tudi degustacija vin. 

Organizatorji so trenutno v fazi pridobivanja še zadnjih dovoljenj potrebnih za izvedbo prireditve, proračun dogodka pa znaša okrog 40.000 evrov. Organizatorji seveda upajo na dobro vreme, nadejajo pa se tudi dobrega obiska. Na letošnjem tekmovanju bodo predstavili novost in sicer galopiranje malih jahačev, že sicer pa je na galop prijavljenih XX jahačev, ki bodo tekmovali v dveh kategorijah. Na nacionalni galop se bodo tako uvrstili trije najboljši iz državnega predtekmovanja, en mali jahač ter jahač-predstavnik Občine Lendava.

Proga na notranji strani je dolga 500 metrov, tekmovalna razdalja pa znaša 1.300 metrov. Konji morajo biti stari najmanj 5 let, izključeni so angleški polnokrvni ter argentinski konji. Tudi letošnji galop bo sodil Zsolt Winkler.

V času med predtekmovalnimi dirkami in finalom zvečer, bo za gledalce poskrbljeno s konjeniškimi predstavami, na odru pa se bodo zvrstile folklorne skupine in pomurski tradicionalni izvajalci. V kotičku za otroke bo poskrbljeno za zabavo najmlajših. Na prodajnih pultih se bodo zvrstili ponudniki tradicionalne obrti in eko produktov. Poskrbljeno bo za osvežilne pijače in tradicionalno kuhinjo. Po podelitvi priznanj zmagovalcem sledi zabava z glasbeno skupino New Casino.

Spomnimo: Ideja o organizaciji Pomurskega galopa se je porodila v letu 2015, ko je Matej Grebenjak iz Petišovcev na Nacionalnem galopu v Budimpešti, med tekmovalci 12 povabljenih držav, zasedel odlično 4. mesto. Matejev rezultat je vzpodbudil zanimanje konjeniških kolegov znotraj Društva ljubiteljev konjev v Lendavi. Tako se je lahko začelo večmesečno načrtovanje in organizacija, ki se ponavlja vsako leto.