Ostalo

Letos slabša prometna varnost na pomurskih cestah

Policisti PU M. Sobota so letos obravnavali 414 (leta 2021- 352) ali za 17,4 % več prometnih nesreč, kot v enakem obdobju lanskega leta. Do sedaj je potrjeno, da sta v 2 prometnih nesrečah IV. kategorije umrla dva udeleženca (leta 2021 – 7), tretja prometna nesreča IV. kategorije pa je še v fazi preiskovanja, 27 (18) jih je bilo hudo in 124 (132) lahko telesno poškodovanih.
Še vedno se na pomurskih cestah vsaka peta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki sedmi je prisoten alkohol, stran in smer vožnje je vzrok za vsako četrto prometno nesrečo. Obravnavanih je bilo 446 kršitev povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Pri tem je bilo 158 takšnih kršiteljev katerim je prenehala veljavnost vozniškega dovoljenja.

V prometnih nesrečah sta življenje izgubila dva voznika enoslednih motornih vozil, kar kaže na to, da gre za eno najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu. Še bolj so izpostavljeni kolesarji. Od 27 hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah je 11 kolesarjev. Več kot 60% prometnih nesreč v katerih so udeleženi kolesarji, pa jih kolesarji povzročijo.

“Policisti si prizadevamo, da bi s svojim delom, tj. stalnim in kontinuiranim nadzorom izboljšali varnost cestnega prometa. Zato bomo v prihodnjih dneh še bolj okrepili svojo prisotnost v prometu. Ob vseh že načrtovanih aktivnostih bodo tako policisti ob rednem delu povečali nadzor cestnega prometa, ki bo usmerjen v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta denimo prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

Ker je čas poletja ter dopustov in s tem vročina ter gneča na cestah, ponovno pozivamo vse udeležence v cestnem prometu vozite previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti, uporabljajte varnostne pasove, med vožnjo ne telefonirajte in vozite trezni. Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil. Le na tak način bo vsak dal svoj prispevek k večji varnosti na naših cestah,” so sporočili iz PU M. Sobota.