Sveže

Letos rekordno zgodnja trgatev, saj grozdje hitro dozoreva!

Čeprav večini kmetijskih pridelovalcev letošnje poletje ni bilo po godu, saj so tarnali zlasti pridelovalci krušnega žita, pa se vinogradniki ne morejo preveč pritoževati. In zato ne preseneča, da se bo letošnja trgatev, vsaj ko gre za severovzhod države, pričela rekordno zgodaj.
Že v naslednjih dneh in tudi pred Marijinim vnebovzetjem (15.8.), ko so v preteklosti običajno postavljali klopotce, nato pa okoli 25.8., začeli trgati vina za penine, okoli 10.9. potem zgodnje sorte in vse tja do srede oktobra in trganja poznih sort. Letos pa so vremenske razmere bile zelo ugodne za zgodnje cvetenje trt in nato vse do sedanjega zorenja. Na severovzhodu države, praktično po vsej Vinorodni deželi Podravje, ki se razprostira od Lendave, preko Murske Sobote, Gornje Radgone, Ljutomera, Ormoža, Ptuja in Maribora, vse do Šmarja in Podčetrtka, letos ni bilo ne mraza, pozneje pa tudi toče ne, tako da vinogradniki upravičeno verjamejo, da se jim obeta odlična letina, tako po kvaliteti kot po kvantiteti.

A čeprav se ponujajo možnosti za hitro trgatev pa strokovnjaki svetujejo, da je boljše, če so grozdi čim dlje časa na trti, saj grozdnim jagodam še posebno odgovarja zorenje z jutranjo meglo, nato s soncem. V takšnih pogojih bi sladkor še bolj napolnil lepe grozdne jagode. Zadnje močne vročine, predvsem veliko sonca, so prispevale, da se je dozorevanje grozdja pričelo rekordno hitro. Prav tako se hitro končuje, zato štajerski in pomurski vinogradniki ugotavljajo, da se bodo prve normalne trgatve pričele že sredi avgusta, za peneča vina pa vsaj en teden prej.

Trgatev bo vsekakor zgodnja

April in maj sta bila nadpovprečno topla, na račun tega pa smo vinogradniki pridobili kar 15 dni. Letina je zelo hitra, dejansko opažamo, da so nekatere sorte že za zobati. Vinogradniki pa se sicer bojijo vremenskih nevšečnosti v zadnjem hipu. Če bo vse tako kot sedaj in če ne bo kakšnih vremenskih pretresov, se nam letos najverjetneje obeta izjemen vinsko letnik, tako po količini kot po kakovosti.

Davnega leta 1228 se je trgatev začela že 25. julija

Torej ponekod na vzhodu Slovenije pričakujejo trgatev dva do tri tedne prej kot prejšnja leta, kar je rekordno hitro. Grozdje je močneje začelo dozorevati že v drugi polovici julija, zadnji vročinski val pa dozorevanje le še pospešuje. Za to območje izjemno zgodaj, kot poudarjajo poznavalci razmer. Seveda pa letošnja trgatev vseeno ne bo potekala rekordno hitro, saj nam zgodovina ponudi skorajda neverjetne podatke izpred skoraj 800 let.

“Leta 1228 so imeli trgatev že 25. julija, se pravi mesec dni prej kot bo večina vinogradnikov letos začenjali s trgatvijo zgodnjih sort grozdja. Trgatev je bila precej zgodaj tudi leta 1328, ko so zaradi zelo tople zime drevesa cvetela že januarja,” pravi odlični poznavalec razmer v vinogradništvu in vinarstvu, Prekmurec Ernest Novak, sicer specialist za vinogradništvo pri KGZ Murska Sobota, in tudi sam vinogradnik.

Vsem naj bo torej cilj pridelati najboljše vino, saj porabnik v kozarcu pričakuje in nagradi le dobro kakovost. Poznavalci svetujejo, da s trgatvijo ni potrebno hiteti. Čas trgatev, ki se bliža, je vsakemu vinogradniku v veselje in v ponos, da pospravi pridelek, ki ga je gojil, pridelal in negoval vse od rezi, do časa trgatve …