Ostalo

Letalska protitočna obramba se je včerajšnji popoldan izkazala za pravo rešitev

Včerajšnji popoldan se je nad Pomurjem znova pripravljala huda ura, ki pa se je znesla “le” nad Goričkim. Močna nevihtna in točonosna fronta, ki je nad naše kraje prišla iz sosednje Avstrije, je bila s strani letala za protitočno obrambo ustavljena nekje med Moravskimi Toplicami in Gornjimi Petrovci.
Tisto, kar smo napovedovali, da bo najbolj vroč letošnji dan prinesel tudi nevšečnosti, se je še posebej uresničil na skrajnjem severovzhodu države. Včeraj okoli 14.45 je namreč severovzhodni del Slovenije zajelo močno neurje, poleg Pomurja tudi ponekod na Štajerskem. Da bi oblaki, ki niti približno niso kazali nič dobrega, s točo povzročili razdejanje nad našimi kraji, je poskrbelo letalo za protitočno obrambo.

Športno letalo Cessna, z registrsko oznako S5DBS, je iz letalskega centra Maribor poletelo dobrih dvajset minut pred tretjo popoldan in je že čez deset minut bilo na pol poti do zloveščega vremenskega stanja nad Goričkim. Letalo je lokacijo doseglo nekaj minut pred tretjo uro, ko se je tudi na vremenskem radarju pričela kazati nekoliko “lepša” slika oblakov, ki so še pred nekaj minutami na vremenskem radarju bili obarvani z vijolično barvo, barvo, ki ne kaže nič dobrega. Takrat je postalo jasno, da je srebrov jodid opravil svoje delo.

A povsem brez škode ni šlo. Kraje tik ob državni meji je zajela huda ura s točo, posredovati so morali celo gasilci. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so posredovali gasilci iz najmanj 11 prostovoljnih gasilskih društev v intervencijah v občinah Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče. V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole Gornji Petrovci in zalilo več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril nekaj streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci, občina Gornji Petrovci, je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta. Toča je padala tudi v Otovcih in Stanjevcih. Seveda je največja škoda povzročena na kmetijskih pridelkih, poškodovanih pa je tudi kar nekaj makadamskih cest, potem streh na objektih, zlasti stanovanjskih, ter tudi kar nekaj avtomobilov in drugih vozil.

Ko se je na Goričkem situacija nekoliko umirilo, je nekoliko šibkejša toča kratek čas klestila tudi v Gornji Radgoni in okolici, toda o morebitni škodi ni poročil. Letošnje leto je letalo, ki s srebrovim jodidom posipava točonosne oblake sicer vzletelo že devetkrat. Letošnji protitočni letalski obrambi se je pridružilo rekordno število občin, 60, med katerimi je tudi Občina Lendava, ki je v svojem proračunu za ta namen rezervirala 3.500 evrov.