Ostalo

Lendavski Virs razširja proizvodne zmogljivosti

Lendavsko podjetje Virs, ki je mimogrede bilo zlata gazela leta 2019, trenutno izvaja največjo naložbo doslej. V lendavski poslovno-industrijski coni namreč nastaja nova proizvodna hala ter pisarniški objekt in sicer skupno v izmeri kar 1.200 kvadratnih metrov, kar je toliko, koliko podjetje uporablja že sedaj, v obstoječih objektih.
Podjetje Virs je svojo pot začelo pred 19 leti in sicer z zastopstvi. Z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe so danes specializirani za ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja, leta 2019 pa so prejeli še laskavi naziv zlata gazela. V minulih tednih so pričeli izvajati svojo največjo naložbo doslej, 1,6 milijonov evrov vredno razširitev proizvodnih zmogljivosti v lendavski poslovno-industrijski coni, kjer ima sicer podjetje že svoje prostore.

Investicija, ki jo podjetje trenutno izvaja, je torej razširitev proizvodnih zmogljivosti. Podjetje bo s tem pridobilo novo proizvodno halo ter nekaj pisarniških prostorov, v skupni izmeri 1.200 kvadratnih metrov. Pri tem seveda velja omeniti, da prav toliko prostora podjetje uporablja že sedaj. Za izvajanje omenjene naložbo sta se lastnika podjetja Aleš Puklavec in Renato Pahor, slednji zaseda tudi mesto direktorja, odločila že pred letom in pol, ko se je podjetje soočalo z velikimi težavami zaradi zastojev pri dobavi potrebnih strojnih komponent.

Podjetje je sicer želelo sprva potrebne strojne komponente proizvajati kar samo, a se je situacija na trgu umirila. Ker v podjetju ne spijo, so si zadali nov projekt in pričeli izvajati širitev kapacitet za potrebe montaž robotskih celic. Gradnjo novih proizvodnih kapacitet bi, po prvih informacijah, v podjetju zaključili januarja ali februarja prihodnje leto in kot verjamejo pri Virsu, je prihodnost v razvoju aplikacij za dosego visoke ravni avtomatizacije. V podjetju se sicer zavedajo, da se bo ohlajanje gospodarstva na zahodu Evrope preneslo tudi v Slovenijo in temu se želijo prilagoditi.