Sveže

Lendavski Varis se bo spustil v izdelavo kopalnic iz lesa; letos pričakujejo podoben poslovni izid kot lani

Uspešno lendavsko podjetje Varis, ki bo do konca letošnjega leta med drugim zaključilo z gradnjo 2.500 kvadratnih metrov velike proizvodne hale, o čemer smo že poročali, pričakuje podoben poslovni izid kot lansko leto, ko je ta bil rekorden. Kopalnice želijo izdelovati med drugim iz lesa, glavni trgi pa so seveda tujina. A brez težav ne gre. Na Industrijski ulici 4B se namreč soočajo s pomanjkanjem delovne sile.
Kot smo že poročali, lendavski Varis gradi novo proizvodno halo, površine 2.500 kvadratnih metrov, za katero so namenili pol drugi milijon evrov. Gre za nujno potrebno investicijo, saj ima podjetje veliko naročil za svoje gotove kopalnice in tudi druge montažne objekte, ki jih nameravajo izdelovati, del proizvodnje pa se odvija celo pod šotorom. Pred časom je sicer podjetje v bližini kupilo še eno zemljišče in sicer od podjetja Daihen Varstroj, katero trenutno služi za skladiščenje. Da pa ne bi venomer ostajali pri samozgoščevalnem lahkem betonu, želijo na Industrijski ulici 4B poizkusiti z lesom.

Podjetje je seveda izvozno naravnano, trenutni trgi pa so Avstrija, Švica in Nemčija. Prav v Nemčijo prodajo kar tri četrtine svojih izdelkov, tam pa imajo med drugim 15-odstotni tržni delež, kar seveda za takšno podjetje ni malo. Na celoten posel bo najbrž pomembno vplivala odločitev o začetku izdelave drugih montažnih izdelkov, saj v Varisu priznavajo, da brez inovacij, izzivov in vlaganj pač ne gre. Trenutno manj kopalnic roma v hotele, več pa predvsem v stanovanja, študentske domove, domove za ostarele in bolnišnice, je dejala Sabina Sobočan, direktorica podjetja. Ta pove, da so letošnje zmogljivosti povsem zasedene, podjetje pa na zaposlenega dosega 44.473 evrov dodane vrednosti.

Da je bilo leto 2019 za podjetje rekordno, ne skrivajo. Kar 31,4 milijona evrov so imeli prihodkov (leta 2015 okrog 8,7 milijonov), kar je v primerjavi z letom 2018 74,5 odstotno povišanje, konec lanskega leta pa so sklenili pogodbo za dobavo kar 800 gotovih kopalnic, ki bodo vgrajene v enega izmed novih dunajskih študentskih domov. Kar nekaj pogodb je podpisanih že tudi za prihodnje leto. Če pogledamo lansko leto: Izdelali so kar 4.329 gotovih kopalnic, med tem, ko so jih v letu 2018 “le” 2.579. V času koronakrize podjetje delavcev ni imelo na čakanju, enako velja za monterje v tujini. Iz dela niso izostajali niti tujci, ki so potrdila za prehajanje meje prejeli pravočasno.

Brez težav seveda ne gre. Varis se trenutno srečuje z mankom zaposlenih. Zaposlenih imajo trenutno 250 ljudi, manjkajo pa praktično vsi kadri: Od keramičarjev do monterjev, ključavničarjev, zidarjev, električarjev, nekvalificirane delavce … Iščejo tudi kader za organizacijo, načrtovanje in delo na terenu.