Ostalo

Lendavski nogometni sodniki so svoje znanje izpopolnjevali na seminarju v Zalaegerszegu

Člani Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Lendava, ti so lansko leto praznovali 40. obletnico organiziranega druženja, so se minuli teden mudili na seminarju v Zalaegerszegu, na katerem so izpopolnjevali svoje znanje.
Minulo soboto in nedeljo je Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava, katerega član je tudi Bojan Mertik, nogometni sodnik z dolgoletnimi izkušnjami na tekmah v prvi državni ligi, v Zalaegerszegu na sosednjem Madžarskem organiziralo zimski pripravljalni seminar sodnikov. Sodelujoči so bili nastanjeni v hotelu Willis, ki nudi izvrstne pogoje za delo v konferenčni predavalnici in na bližnjih nogometnih igriščih v okolici stadiona ZTE Arena.

Sam seminar se je začel v soboto, odprl pa ga je predsednik lendavskih sodnikov Marjan Tompa. Uvodoma so udeleženci prisluhnili predavanju sodobnih trendov v sojenju, opravili so videotest in testiranje iz poznavanja pravil igre in obravnavali različne prekrške in zahtevane disciplinske kazni. Tega dne so si med drugim ogledali tudi nogometno srečanje madžarske nogometne lige in sicer med domačo ekipo ZTE ter ekipo iz Felcsúta, Puskás Akadémia.

Opravili so tudi trening fizične priprave in sicer na tamkajšnjem igrišču z umetno travo, predsednik MNZ Lendava in delegat na tekmah prve državne lige Slavko Režonja jih je seznanili z navodili za sojenje v pomladanskem delu prvenstva, predstavljena pa je bila tudi uporaba VAR tehnologije. Na to temo se je seminarja konec letošnjega februarja udeležil tudi Bojan Mertik in sicer v turški Antalyi, zaradi uvedbe VAR sistema na vseh tekmah prve državne nogometne lige.

V nedeljo so prisotni člani obravnavali sodelovanje sodniške ekipe iz različnih vidikov, podane so bile smernice za delovanje na tekmah, pred prihodom v Slovenijo pa je sledilo še preverjanje fizične pripravljenosti. Kot predavalca sta na omenjenem seminarju nastopila nekdanji vrhunski prvoligaški sodnik in profesor športne vzgoje Miran Bukovec, ki je tudi vodja III. skupine talentov pri ZNSS ter aktualni prvoligaški sodnik Bojan Mertik. Kar se tiče delovanja sodnika na vzdolžni črti nogometnega igrišča, je nekaj besed povedal tudi pomočnik sodnika na tekmah 1. SNL Eric Herženjak.

Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava trenutno šteje okrog 40 članov, tudi članic, od tega je 33 članov še aktivnih in sodijo v MNL Lendava, PNL ter I., II. In III. SNL, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Društvo ob tem vabi nove člane, da se jim pridružijo.