Ostalo

Lendavska otroška gledališka skupina povabljena na Državno srečanje na Ptuj

Teatriček je lendavska gledališka skupina, ki od začetka letošnjega šolskega leta deluje v sklopu DOŠ I Lendava. Združuje učence druge in tretje triade. Umetniški vodja dramske skupine je dramska pedagoginja Iva Nemec iz lendavskega društva Kaleido, katere poslanstvo je spodbujanje ustvarjalnosti in dramske ustvarjalnosti pri otrocih in mladih.
Kljub kratkemu obstoju je gledališka skupina Teatriček zabeležila vidne uspehe. V začetku marca letos je skupina nastopila na območnem srečanju gledaliških skupin JSKD v Odrancih 23. marca 2023, kjer je njihovo delo prepoznala in s prijaznimi besedami nagradila Mojca Redjko, gledališka selektorica, profesorica književnosti, dramska pedagoginja, dramaturginja in režiserka.

Nato so 7. aprila 2023 nastopili v Ljubljani na 20. otroškem festivalu Gledališke sanje pred žirijo v sestavi: dramaturginja Staša Prah, igralka Iva Babič in gledališki režiser Aljoša Živadinov Zupančič. Žirija festivala je izpostavila izjemno kostumografijo ter zanimive in inovativne scenografske rešitve ter pohvalila igralke in njihovo predanost, umetnost kolektivne igre ter odrsko prezenco in izraznost.

Zatem so se 13. aprila 2023 udeležili Območnega srečanja gledaliških skupin JSKD Pomurja v Ljutomeru, kjer je bil selektor znani slovenski gledališki igralec, dramaturg in lutkar Anže Virant, ki je pohvalil avtorjev pristop h gledališkemu besedilu in sodobniku. Slednji je pristopil k postavitvi predstave in gledališča ter si nato ogledal vse predstave osnovnih šol v Sloveniji in jih povabil na Državno srečanje otroških gledaliških skupin, ki bo v Mestnem gledališču Ptuj, 8. junija 2023. Premiera predstave se bo v Lendavi odvila 7.6.2023 ob 17.30 uri v Gledališki in koncertni dvorani, na dogodku “Igriva zgodba na odru.”

Naslov predstave, s katero je skupina nastopala in sodelovala na gledaliških srečanjih je “Anguli Banguli,” za mentorstvo, umetniško vodstvo, tekst, režijo, izbor glasbe in koreografijo pa je odgovorna Iva Nemec. Za prilagajanje besedila v slovenščino in lekturo skrbi Vanesa Vargazon, avtorica scenografije je Fortuna Lazar, avtorica kostumografije pa Apollonia Zupanič Požgai. Igralke v predstavi so: Maša Pamič, Ina Sep, Tiana Felső, Gaja Šimunić, Žana Legenič, Julia Zupanič, Iza Soldat, Ema Vučko in Asja Levačić.

“Osnovna ideja predstave je bila raziskati, kaj lahko naredimo, ko gre vse narobe, kako namesto iskanja krivcev, obtoževanja drug drugega poskušamo skupaj najti rešitev za nastalo situacijo. Kako premagati vse razlike med nami in se zanesti na prednosti, ki jih imamo ter kako zaupati sošolcem in v njih najti prijatelje,” je dejala Iva Nemec.

Predstava “Anguli Banguli”

Avtorski projekt v središče postavi starodavno čarovnijo žareče krogle, ki jo na koncu temnega gozda varuje grozljiva gospa Plevel. Potrebuje jo skupina učenk čarovniške šole “Skrivno dvorišče,” ki so pri pouku čarovniških zvarkov v ljubezenski napoj dodale napačno sestavino – šušnico namesto mušnice. Površnost pri pouku začara njihovo učiteljico Hortenzijo, ki uničujoči napoj spije, v noro kuri podobno spako. Edina stvar, ki jim lahko pomaga odstraniti uroke, je žareča krogla Anguli Banguli. To pomeni, da morajo mlade čarovnice na nevarno ekspedicijo na drugo stran nevarnega gozda. V predstavi izvemo, ali jim je uspelo.