Ostalo

Lendavčan Vito Šimonka nov doktor znanosti

Lendava je bogatejša za novega doktorja znanosti. To je postal šele 27-letni Vito Šimonka sicer s stalnim prebivališčem v Dolgi vasi, Vito pa je doktorski študijski program končal v tujini, natančneje v avstrijskem Dunaju.
Vito Šimonka je bil rojen leta 1991 v Murski Soboti. Odraščal je v Lendavi in njeni okolici, trenutno pa živi na Dunaju v Avstriji, kjer se je tudi šolal in pred nekaj dnevi doktoriral. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Lendavi, za katere je mnenja, da so mu dala “veliko začetnega zagona in splošnega osnovnega znanja (predvsem matematike, fizike, kemije in jezikov), ki mi še dandanes še kako pridejo prav.”

Po končani gimnaziji je Vito nadaljeval izobraževanje na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. V Mariboru je zaključil diplomo in magisterij fizike, kjer je že med študijem imel veliko priložnosti sodelovati s profesorji, izjemnimi raziskovalci, pri njihovih raziskovalnih tematikah, se udeležil nekaj znanstvenih konferenc in skupaj s prijatelji objavil nekaj člankov v znanstvenih revijah (na primer: Journal of Physics).

Doktorski študij nadaljeval v tujini

“Znanje in izkušnje iz študija so mi omogočile veliko možnosti za nadaljevanje izobraževanja na doktorskem študijskem programu v tujini. Odločil sem se za mesto mladega raziskovalca (Research Assistant) na tehnični univerzi na Dunaju (TU Wien),” je za naš spletni portal dejal Šimonka. Takrat se je namreč začenjal velik, večmilijonski, 7-letni raziskovalni projekt v sodelovanju z TU Wien in industrijo. Namen projekta (Christian Doppler Laboratory for High Performance TCAD) je bil med drugim raziskovati nove in obetavne materiale, ki bi bili alternativa in izboljšava siliciju, ki je trenutno še vedno najbolj pogosti material iz katerega izdelujejo elektronska vezja. Namen projekta je bil med drugim nadgradnja programske opreme (TCAD), ki se uporablja za karakterizacijo in izboljšave elektronskih naprav.

Doktorat zaključil po treh letih

“Po približno 3 letih intenzivnega raziskovanja, pisanja člankov in programiranja sem uspešno zaključil doktorat z naslovom: Thermal Oxidation and Dopant Activation of Silicon Carbide. Doktorska naloga v glavnem vsebuje večino raziskovalnega dela, ki sem ga opravil za razvoj programske opreme katere aplikacije temeljijo na modernem materialu: silicijevim karbonitom (Silicon Carbide – SiC). V elektroniki sta oksidacija in dopiranje ena izmed ključnih procesov, zato je dobro razumevanje njihovih mehanizmov izredno pomembno,” poudari Šimonka.

V prihodnosti namreč lahko pričakujemo veliko elektronskih naprav, ki ne bodo več temeljile na siliciju, temveč na silicijevem karbonitu, kar bo izredno izboljšalo njihove lastnosti in zmanjšalo izgube zaradi omskega segrevanja. Po vsej verjetnosti se bodo te aplikacije nahajale predvsem v električnih avtomobilih, pametnih domovih, solarnih celicah, itd …

Programiranje in nogomet

“Tik preden sem končal doktorat mi je svetovno vodilna firma za TCAD, Silvaco Inc., Santa Clara, Kalifornija, ponudila zaposlitev kot razvojni inženir za TCAD. Trenutno živim na Dunaju od koder tudi delam oz. programiram in v prostem času (kolikor ga sploh je) igram nogomet za lokalni klub SV Wienerfeld,” je dejal Šimonka.

Lendava in Nafta 1903

“Kljub vsemu mi je Lendava še vedno najljubše mestece na svetu, redno spremljam rezultate enega naših največjih ponosov, Nafto 1903 in globoko v sebi verjamem da se bom nekega dne vrnil v naš prelep kraj,” zaključuje mladi novopečeni doktor znanosti.

Neuradno bi lahko bil Vito Šimonka najmlajši doktorant v generaciji v Sloveniji. V šolo je šel leto dni prej, šolanje pa je končal brez popravnih izpitov in “absolventov.”

Spomnimo: O Vitu Šimonki smo že poročali:

> Na Univerzi v Mariboru nagrado in priznanja prejeli tudi Lendavčani
> Med dobitniki Pomurske raziskovalne nagrade za leto 2015 tudi Lendavčana