Ostalo

Ledeni možje so nam prinesli dež, reka Mura se današnjo noč lahko razlije znotraj protipoplavnih nasipov

Danes nas znova čaka poslabšanje vremena in sicer zaradi nove atlantske motnje. Temperature so sicer za ta letni čas nizke, danes pa goduje prvi od ledenih mož. Ljudski vremenski koledar pravi, da če ledeni možje res nastopijo in nato pride še uscana Zofka, bo sledilo lepo in toplo poletje.
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pogoste bodo krajevne plohe, sredi dneva in popoldne pa bodo možne tudi posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 11 do 18 °C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. V nedeljo bo spet bolj deževno in hladneje. V ponedeljek bo kakšna stopinja več, a bo uscana Zofka upravičila svoj sloves.

“Reke v vzhodni polovici Slovenije bodo dosegle velike pretoke, drugod bodo ostali večinoma srednji. Popoldne in v noči na petek bodo najmočneje narasle reke v severovzhodni Sloveniji, predvsem na območju Pohorja, ki se lahko razlijejo na območjih pogostih poplav. Mura se lahko v noči na petek razlije znotraj protipoplavnih nasipov,” so včeraj zapisali pri Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Ledeni možje

Ljudsko izročilo oz. ljudski vremenski koledar, ki pravi, da v času, ko godujejo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij pogosto pride do ohladitve. Dan po tem pa goduje sv. Zofija, ki rada s seboj prinese dež. Bolj natančno pa gre takole. Sv. Pankracij ima god 12. maja, sv. Servacij 13. maja, sv. Bonifacij 14. maja, sv. Zofija pa ima god 15. maja. “Večje stabilnosti vremena tudi po 15. maju še ne bo, v nedeljo se bo proti Sredozemlju spustila nova atlantska motnja, ki bo prinesla precej verjetno novo poslabšanje vremena v začetku naslednjega tedna,” napoveduje Gregor Skok iz portala Ciklon.si.

Seveda gre tukaj za ljudska izročila, ki so bolj ali manj točna oz. netočna, svoje pa doda še globalno segrevanje. Če nas ledeni možje in Zofka res obiščejo, kar nas, kot kaže bodo, naj bi sledilo lepo in toplo poletje.