Ostalo

Laura Kovač iz Dolge vasi se julija odpravlja na prostovoljno delo v Afriko: “V času trajanja tabora sta 2 evra na dan dovolj za malico za enega otroka”

Laura Kovač iz Dolge vasi se preko Društva za otroke sveta julija odpravlja na prostovoljno delo v Afriko, natančneje v Gambijo. Tam bo organiziran izobraževalni tabor za tamkajšnje otroke in ker je Laura profesorica pedagogike in hkrati diplomirana sociologinja, bo to zanjo ravno pravšnja naloga.
“Že pred leti sem naletela na Društvo za otroke sveta, preko katerega greš lahko v Gambijo kot prostovoljec, tam pa bom opravljala tudi praktično izobraževanje. Letos sem zbrala pogum in tudi denar, prejela sem namreč štipendijo za študijski obisk v tujini, del stroškov pa krijem sama in se odločila, da grem,” nam je dejala Laura Kovač, ki dodaja, da bo za ta namen prejela štipendijo v višini 500 evrov, ter za vsak dopolnjen teden 100 evrov, kar pa najbrž ne bo dovolj, saj se denimo cene letalskih kart spreminjajo. “Trenutno je cena slednje 700 evrov,” še doda.

Na taboru, ki traja tri tedne, bo Laura s svojo skupino delala z otroki različnih starosti, ki prihajajo iz revnega predela Brufuta. Večina živi v zelo težkih pogojih, so podhranjeni, povrh vsega pa jih ima zelo malo možnost za izobraževanje. Laura in vsi ostali, s katerimi potuje v Afriko, pa želijo biti dobrodelni tudi na drugačen način: “Prostovoljci smo se odločili, da stopimo skupaj in vsem otrokom v času tabora omogočimo brezplačne malice, katere bomo razdeljevali sami. Za celotno obdobje tabora za enega otroka stane malica 2 evra na dan,” z njimi pa bo delovalo še nekaj lokalnih učiteljev, katere želijo na koncu nagraditi in sicer tako, da bi jim dali manjšo denarno nagrado (približno 20 EUR), katero bodo podelili prostovoljci.

“Tako lahko vsi, ki to želijo, preko mene tokrat pomagajo otrokom v Gambiji. Zbiram denar, daruje pa lahko vsak, po svojih zmožnostih – malico za enega otroka, dva, tri… po želji. Prosim tudi, da o tem bralci obvestijo tudi svoje prijatelje, sorodnike in znance. Le skupaj nam bo uspelo narisati nasmehe otrokom in zapolniti lačne želodčke,” je zapisala Laura Kovač in dodala, da so se prostovoljci vseh poletnih taborov odločili, da stopijo skupaj in zberejo 3.000 evrov za prevoz kontejnerja, ki bi ga napolnili z raznim materialom in odpeljali v Gambijo. “V ta namen zbiramo vse vrste šolskih potrebščin (barvice, šilčke, škarje, radirke, male črtaste zvezke, vodene barvice, beli papir, barvni papir), didaktične igrače, igre (loparji, žoge), inštrumente, angleške knjige, oblačila, zobne ščetke, …”

“Verjamem, da ima vsak od vas doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje. Stvari so lahko tudi rabljene, otroci v Afriki jih bodo zelo veseli. Sredstva zbiramo do konca maja,” zaključuje Laura Kovač in dodaja, da se ji lahko oglasite na elektronski poštni naslov laurakovac@yahoo.com ali na telefon: 040 566 281.