Sveže

Lansko leto so v Dobrovniku zabeležili kar 90.000 prihodov turistov

Občina Dobrovnik se razprostira se na 31 km2 in ima 1.325 prebivalcev. Največji turistični biser občine je seveda Bukovniško jezero, občino pa je lansko leto obiskalo kar 90.000 turistov. Med drugim velja omeniti, da je občina lani prejela tudi dve nagradi s področja turizma.
V občini deluje Javni zavod za okolje in turizem. Osnovna dejavnost omenjenega javnega zavoda je promocija, informiranje in trženje ponudbe občine, za kar so tudi lansko leto skrbeli na različne načine. Osebna promocija je seveda zaradi epidemioloških ukrepov zelo otežena. Večina večjih sejmov, ki se jih že več let udeležujejo pri javnem zavodu je bila odpovedana (sejma v Ljubljani in Budimpešti), so pa se, kot so zapisali, prilagodili in promocijo izvajali na načine, ki jih je situacija dopuščala, med drugim tudi na manjših dogodkih na Hrvaškem in Madžarskem. Pri tem še velja omeniti, da je velika večina dogodkov odpadla.

90.000 prihodov turistov

“Izvajanje določene tržne dejavnosti je bilo v letu 2021 moteno, saj so bile onemogočene določene aktivnosti, ki so za nas pomenile tržno dejavnost oziroma dohodek. Vodenja in izvajanje programov za skupine tako rekoč ni bilo, saj tudi skupin in avtobusov ni bilo. Če analiziramo leto 2021, ugotavljamo, da glede števila obiskovalcev leto ni bilo veliko slabše kot prejšnja leta, saj nas je obiskalo približno 90.000 obiskovalcev. Razlika je bila v tem, da je bilo več avtomobilov, pa veliko manj avtobusov. Zaradi tega je bila tudi gneča na parkirišču in je Občina za namen povečanja števila parkirnih mest uredila travnato površino, naknadno tudi del utrdila in gramozirala,” so zapisali pri Javnem zavodu.

Kot so še zapisali, “navala avtodomov za lanske prvomajske praznike niso pričakovali, saj je bilo na parkirišču pred Bukovniškim jezerom od 60 do 70 avtodomov. Tudi struktura obiskovalcev je bila drugačna, kot smo jih bili vajeni. Prevladovali so domači gosti, proti koncu leta 2021 so začeli prihajati tudi tujci, predvsem Madžari. Smo pa bili veseli, da se lahko predstavimo tudi domačim gostom, saj smo ugotavljali, da jih veliko še ni bilo v naših krajih. Bil je velik izziv, lahko pa trdimo, da smo bili kos tudi temu.”

Ovira je bil tudi novi zakon o trgovini

“V začetku leta, nekje do meseca julija, nas je oviral tudi novi zakon o trgovini, ki ni dovoljeval dela ob nedeljah in praznikih. TIC-i so bili vključeni v izjeme, lahko so bile odprte trgovine do velikosti 200 m2 s tem, da je v slednjih delal lastnik oziroma direktor. Tudi to smo prebrodili in imeli odprt TIC vse nedelje in praznike, saj bi bilo do obiskovalcev neodgovorno, da si ne morejo kupiti spominka ali domačega izdelka z destinacije, kjer so bili mogoče prvič. Menimo, da smo se dobro prilagajali tudi Covid situaciji in zadeve uredili tako, da smo bili vsi zadovoljni. Tudi v TIC-u smo se morali prilagajati, spremljati navodila NIJZ, izvajati razkuževanje tako TIC-a kot sanitarij, paziti na število ljudi v TIC-u, upoštevati PCT pogoje, toda na koncu lahko zatrdimo, da nam je uspelo in da gremo pogumno naprej v nove izzive,” so zaključili pri Javnem zavodi za okolje in turizem Dobrovnik.