Ostalo

Košarka: 14-letnik iz Moravskih Toplic podpisal štiriletno pogodbo s slovito Barcelono

Očitno se je tudi v Pomurju rodila košarkarska zvezda, kakršne na skrajnjem severovzhodu države še ne poznamo. 14-letni Jakob Šiftar iz Moravskih Toplic, sicer član košarkarskega kluba Lotmerk iz Ljutomera, bo namreč imel v naslednjih letih priložnost razkošni talent brusiti v evropskem košarkarskem gigantu iz katalonske prestolnice.
Pri štirinajstih letih je namreč Jakob Šiftar podpisal štiriletno pogodbo s slovito Barcelono, ki vsekakor veliko pomeni v evropskem košarkarskem prostoru. Tako se je te dni, ko je pred nedavnim kapetan vseh kapetanov Goran Dragič v domovini svojega dedka uredil košarkarsko igrišče in ko v Sloveniji narašča košarkarska evforija ob prihodu zvezdnika Luke Dončiča in NBA šampiona Vladka Čančarja, ki sta se priključila reprezentančnim pripravam na bližajoče se svetovno prvenstvo v Aziji, na skrajnjem severovzhodu države zgodil športni prestop, kakršnih v pomurskem okolju športni navdušenci nismo vajeni, v ospredju pa sta Prekmurje in Prlekija.

Mlademu, šele 14-letnemu, košarkarju Jakobu Šiftarju iz Moravskih Toplic so se namreč na stežaj odprla vrata vrhunske evropske košarke, kjer sta se med drugim kalila Marc in Pau Gasol ter številni drugi velikani svetovne košarke. Slednji je namreč podpisal štiriletno pogodbo s slovito Barcelono, velikanom evropske košarke in aktualnim španskim prvakom, sicer največjim rivalom madridskega Reala, kjer je nase opozoril ravno Luka Dončič, ki se je v Španijo preselil pred desetimi leti, ko je bil star trinajst let.

Talentirani Jakob je prve košarkarske korake naredil v Murski Soboti pri Košarkarskemu klubu Radenska Creativ, kjer je igral od svojega osmega do dvanajstega leta, nakar je prestopil v prestolnico Prlekije — Ljutomer, v KK Lotmerk. V Ljutomeru je nastopal za selekciji U14 in U16, kjer je v dveh sezonah še dodatno razvil svoje košarkarsko znanje. V minuli sezoni je bil tako z naskokom najboljši strelec 1. lige U14 s povprečjem 42,2 točke na tekmo, navduševal pa je tudi na številnih turnirjih v soseščini, med drugim na European Youth Basketball League v Budimpešti, kjer je bil proglašen za najkoristnejšega igralca turnija (MVP). Njegove dobre predstave tako doma, kakor v tujini seveda niso bile prezrte.

Zanimanje za njegov talent so tako pokazali tudi priznani klubi in košarkarske akademije, med drugim Real iz Madria, Joventut Badalona in Ulm, a najbolj se je zanj ogrela slovita FC Barcelona, kamor se je aprila odpravil na tridnevno preizkušnjo in testiranje. Špance je prepričal in dvoma več ni bilo — Katalonci so se odločili, da ga zvabijo med svoje vrste. Pomurski talent, ki pri štirinajstih letih meri 195 centimetrov in igra na položaju 1-3, je v mesecu maju nastopil še na turnirju NBA Junior v Beogradu, kjer je igral za ekipo Sloveniji U14. Tudi v srbski prestolnici je pokazal zelo dobre predstave, saj so ga košarkarski skavti uvrstili med pet najbolj obetavnih košarkarjev na turnirju letnikov 2009. Še pred odhodom v Katalonijo, kjer bo tudi nadaljeval šolanje, pa bo med 16. in 20. avgustom nastopil na U-14 turnirju Slovenia Ball v Slovenj Gradcu, kjer bo zastopal slovenske barve.

Kot pravijo v njegovem zdaj že bivšem klubu KK Lotmerk iz Ljutomera, Jakob zelo dobro bere igro, ima odličen met in je izvrsten v igri ena na ena. “V KK Lotmerk smo zelo ponosni nanj. S tem prestopom smo dokazali, da se lahko z dobrim trenerskim kadrom tudi v majhnih sredinah opravi odlično delo.” Jakob se bo sicer v Katalonijo, kjer bo imel vse pogoje, da poseže zvezde, preselil konec avgusta. Tam bo njegov nov dom slovita La Masia, v kateri svoj talent razvija okoli 100 športnikov različnih disciplin… In v Pomurju tako nis(m)o redki tisti, ki s(m)o prepričani, da se je rodil nov Gogi oz. Luka, ki bo prej kot slej končal v ameriški NBA.