Bike pleasureOstalo

Korona kolesarjenje zakoncev Edvarda in Marjance Farkaš iz Hotize: Pot ju je s kolesi nesla tudi od Prekmurja do Primorske

“Sva Edvard in Marjanca Farkaš iz Hotize. V prostem času rada sedeva na kolo, da pokuriva kakšno kalorijo in se nadihava svežega zraka. Uživava v pogledu na okolje, ki naju spremlja pri kolesarjenju,” svojo zgodbo začneta zakonca, ki sta kolesarjenje med epidemijo koronavirusa poimenovala kar korona kolesarjenje, iz domače Hotize pa sta se s kolesom med drugim podala tudi na Primorsko.
Kako so vama na misel prišle “covid ture,” kolikokrat na teden jih odpeljeta in koliko kilometrov tedensko je torej to?

“Kolesariva predvsem ob vikendih in lepem vremenu. V odvisnosti od omejitve gibanja sva prilagajala tudi dolžino kolesarjenja. Ker je gibanje sedaj omejeno na občine, ture tudi midva prilagodiva tem omejitvam. Imava srečo, da živiva v precej veliki občini.”

Kje vse potekajo te “covid ture?” Je to območje občine Lendava?

“Najine “covid ture” potekajo proti Lendavi, do vinske kleti v Lendavskih goricah, kjer se okrepčava s špricarjem in peljeva naprej do Vinariuma. Izogibava se glavni cesti in pločniku. Raje kolesariva po Polanskem Logu, čez leseni most na reki Ledavi, po lepo urejeni makadamski poti do Banute. Od tam pa spet do Lendave in naprej do Petišovcev in po poljskih poteh Gaberja ter Kota, do doma. Včasih se tudi pregrešiva pri občinskih mejah. Na teden v poletnih mesecih narediva od 40 do 100 kilometrov, kakor kdaj. Od novembra do marca ne kolesariva.”

Koliko let se že ukvarjata s kolesarstvom?

“Z rekreativnim kolesarjenjem se ukvarjava 15 let. Takrat me je prijateljica povabila na kolesarjenje od izvira reke Drave v Italiji do Dravograda. Prvič v enem dnevu sva prekolesarila 120 kilometrov, v treh dneh pa 300 kilometrov. Najino veselje je tako postalo kolesarjenje ob rekah. Lahko se pohvaliva, da sva prekolesarila reke Soča, Mura, Enns, avstrijski del Donave, Inn, Salzach, Izar, Steyr, obkrožila sva Blatno in Nežidersko jezero. Letos je bil plan kolesariti ob Voltavi, pa smo morali preložiti, zaradi korone.”

Sta člana kakšnega kolesarskega kluba?

“Ne, imava pa prijatelje s katerimi se večkrat odpravimo na enodnevne ture po Sloveniji. Na večdnevne ture se odpravimo v sosednjo Avstrijo.”

Kako je prišlo do ideje da kolesarita na Primorsko? Kako in kje je potekala pot, koliko časa sta kolesarila in koliko km naredila do cilja?

“Idejo za kolesarjenje v Izolo je predlagala prijateljica, ko je odpadlo kolesarjenje ob Voltavi. Pot je potekala po stari avtomobilski cesti: Ljutomer, Ormož, Ptuj, Tepanje, Celje, Trojane, Ljubljana, kamor smo prispeli pozno popoldan in prevozili 190km. Po prenočitvi smo zjutraj nadaljevali pot čez Vrhniški klanec, Logatec, Planino, Črni kal in po Paranzzani do Izole. Popoldan, ob dveh, smo utrujene noge že namakali v morju. Naredili smo 314km.”