Sveže

FOTO: Kolesarili za zdravje in za dušo!

Potem, ko je pred dnevi v Radencih in Pomurju potekal 36. mednarodni maraton Treh src, ki je pritegnil skoraj 10.000 aktivnih udeležencev, je minulo nedeljo na sporedu bila še kolesarka izvedba 36. maratona.

Po pomurski ravnici, po vinorodnih Slovenskih goricah in mimo Blaguškega jezera je namreč peljala proga 36. rekreativnega kolesarskega maratona Tri srca Radenci 2016. Maratona, ki so ga organizirali kolesarska sekcija Športnega društva Radenci, KD Radenska Rog in organizatorji kolesarskega maratona Franja, se je udeležilo 257 kolesarjev iz Slovenije ter nekaterih sosednjih držav in iz Slovaške. Glede na zahtevnost so pripravili štiri kategorije: veliki, srednji, mali ter otroški maraton. Najstarejša kolesarka je bila stara 74 let, najstarejši kolesar 80 let, veliko pa je bilo tudi malih kolesarjev, starih tri leta in manj, ki so se v spremstvu staršev podali na otroški maraton, najmlajši pa so bili kar v otroških sedežih na kolesih staršev.

Večina udeležencev je sicer trdila, da kolesari rekreativno, torej “za zdravje in za dušo”,  a zraven so bili tudi “borci na čas”. Udeleženci so sicer peljali na različnih kolesih, saj za rekreativce oprema in kolo nista najpomembnejša, bolj pomembni sta moč v nogah in trdna volja. Za nekatere družine pa je radenski maraton priložnost, da kot družina preživijo super lep dan. Počitnice so pred vrati in prostočasnim aktivnostim se je treba začeti aktivno posvečati. Vse skupaj se je začelo in končalo v senci dreves Lovskega doma v Radencih. Vmes pa so morali kolesarji in kolesarke premagati svoje proge, in sicer, so za najmlajše pripravili progo Oaza, dolgo štiri kilometre. Mali maraton Radenska Naturelle je vodil po 28 kilometrov dolgi progi z dvema vzponoma, srednji maraton Tri srca Radenska Light po 54 kilometrov dolgi progi s štirimi vzponi, veliki maraton Tri srca Radenska Classic pa po 75 kilometrov dolgi progi. Najdaljša proga je imela kar sedem vzponov, sploh pa so vse proge v Radencih bile precej zahtevne, a so prav zato bili odlična priprava na največji kolesarski dogodek v Sloveniji Maraton Franja, ki sledi teden dni kasneje.

Čeprav ni bilo pokalov za najboljše, a so udeleženci imeli kar nekaj koristi. Poleg rekreacije, jim je bilo na dan maratona omogočeno brezplačno kopanje v Zdravilišču Radenci, dobili so spominsko majico, na voljo pa so jim seveda bile tudi pijače Radenske na okrepčevalnicah na progi in v štartno-ciljnem prostoru, kjer jih ob zaključku tekmovanja čakal še topel obrok. Organizatorji so pripravili tudi bogat srečelov, katerega glavna nagrada je bilo kolo.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6293326329747062833?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]