Ostalo

Kolesa še vedno “vroča roba” tatov

Že ob koncu aprila je PU Murska Sobota obveščala javnost o povečanem številu tatvin koles. Sodeč po vsakdanji kroniki pomurskih policistov, ki jo lahko spremljate pod rubriko Preteklih 24, se trend tatvin na območju Pomurja ni bistveno zmanjšal.

V kroniki pomurskih policistov, ki jo na naši spletni strani objavljamo pod rubriko Preteklih 24, je znova moč opaziti porast tatvin koles. Samo predvčerajšnjim je bilo znova ukradenih kar pet koles. Od začetka leta do konca aprila jih je bilo odtujenih že 19, torej skupno sedaj že najmanj 24. V letu 2015 jih je bilo odtujenih 37, v letu 2014 pa 34 koles. Podatki so z območja, ki jo pokriva PU Murska Sobota.

Kazniva dejanja so po območju PU Murska Sobota precej razpršena, vsekakor pa imajo storilci  več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru. Najbolj »priljubljene« točke pri tatvini koles so kolesarnice v stanovanjskih blokih v Murski Soboti, pri čemer izstopa Lendavska ulica, ter kolesarnice in dvorišča pred stanovanjskimi bloki v Lendavi. Prav tako se izvajajo priložnostne tatvine z dvorišč stanovanjskih hiš, kjer so kolesa na vidnih mestih nezavarovana.

Kolo fotografirajte, zapomnite ali zapišite si serijsko številko in čim več informacij

Seveda je najboljše, nemudoma ob ugotovitvi kraje, poklicati na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113 in prijaviti krajo kolesa. Pri tem je dobro imeti čim več podatkov o kolesu, morebiti tudi fotografijo, vsekakor pa tudi serijsko številko, dodatno opremo, morebitne poškodbe, … PU Murska Sobota: “Ugotavljamo, da oškodovanci ob prijavi tatvine koles vedo povedati le znamko in barvo, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje vrne lastniku.”

Policija ugotavlja, da storilci izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko kolesa ne zaklenejo oz. ga primerno zavarujejo. Zato je zelo pomembno preventivno obnašanje lastnikov in uporabnikov koles. “Policisti zato svetujemo, da svoje kolo vedno primerno zavarujete in priklenete  s  kvalitetno ključavnico in, da doma na dvorišču ne puščate koles nezaklenjenih in jih hranite v zaklenjenem prostoru,” še svetuje policija.