Ostalo

Kako kaže s projektom hiš za 50.000 evrov?

Kot smo že poročali, bo tudi v Lendavi zagnan pilotni projekt naselij iz montažnih hiš, posamezno pa bodo mlade družine oz. mladi pari lahko kupili po ceni 50.000 evrov. V Lendavi bi naj po zadnjih informacijah zraslo 30 objektov. Namero pozdravljajo tako mladi kot župani nekaterih (vključenih) občin, a obstaja še kar nekaj nejasnosti.
V Sloveniji mlade družine izjemno težko pridejo do lastniškega stanovanja, zato jim na pomoč želijo priskočiti na Inštitutu Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine. Zanimanje za gradnjo naselij z omenjenimi hišami je v začetku (lansko leto) izrazilo več kot 15 občin iz različnih koncev Slovenije, sprva v dveh, po novem v treh pa naj bi se zagotovo gradilo. To so občine Lendava, Ajdovščina in Ravne na Koroškem. Kdo bo investitor sicer še vedno ni znano, ugiba se o javno-zasebnem partnerstvu, prav tako ni znan proizvajalec hiš in tudi najpomembneje, kakšna bo dejansko končna cena. Znano je, da se je gradbeni material v vmesnem obdobju precej podražil. Bi torej za posamezni objekt na koncu bilo potrebno odšteti kakšen evro več?

Stanovanjska problematika v naši državi je sicer še vedno precej pereča. Mladi se predvsem zaradi slednje osamosvajajo vse kasneje. Za območje Lendave zaenkrat velja, da bi tukaj naj bilo postavljenih največ 30 hiš, v prvi fazi 10. “Minuli ponedeljek smo s pristojnimi za ta projekt imeli sestanek, pripravljajo se razpisni pogoji, vsaka stran, tako oni kakor tudi mi, bomo pripravili svoje predloge, tako da računam, da bi največ v dveh tednih bil razpis že pripravljen, torej, da bi se mladi oz. mlade družine že lahko prijavljale. Drugače pa naj povem, da projektiranja menda že potekajo, nekatere variantne rešitve smo že potrdili in sedaj, glede na naše predloge -ljudje si bodo recimo želeli postaviti nadstrešek za avto, tudi prostor za to opcijsko vključujejo, da to ne bi delal vsak po svoje,” nam je včeraj po telefonu dejal Robert Recek, zaposlen na Občini Lendava, v oddelku za prostor, infrastrukturo in gospodarske javne službe.

Ko bo, kar se tiče variant vse potrjeno bodo, kot je dejal Recek, šli v naslednjo fazo, to je parcelacija. V kolikor bi šlo vse v skladu z načrti in dogovori, bi še pred letošnjim poletjem lahko imeli gradbena dovoljenja “in če so investitorji resni, bi zadeva lahko dejansko stekla letošnjo jesen,” je dejal Recek in dodal, da tega seveda ne more trditi z gotovostjo, saj je tukaj več dejavnikov, ki na koncu vplivajo na potek.

Da bi bila seveda cena čim nižja, morajo Občine za omenjeni projekt zemljišča podariti. A tukaj lahko nastane težava, saj Občine ne morejo povsem brezplačno prenesti lastništva, naslednje vprašanje pa je, h komu sploh naj ga prenesejo. Je to omenjeni inštitut? Je to kupec? Inštitut je neprofitna organizacija in si kupovanja ne more privoščiti, so dejali. Kako bi to rešili v Lendavi? “Tukaj vsekakor ne bi šlo za podaritev, saj imamo v občini Lendava že objavljen razpis za mlade družine in sicer, da Občina subvencionira nakup zadev v skladu s tem razpisom. Na enak način bo šlo tudi tukaj. Zemljišča ne bomo podarili, temveč ga bomo prodali po neki subvencionirani ceni za mlade družine v skladu z odlokom,” je dejal sogovornik. To torej (zaenkrat) pomeni, da bo se mlada družina prijavila na razpis in bo to hiško kupila skupno s komunalno opremljenim zemljiščem recimo za polovično ceno. To bi torej lahko pomenilo, da bo končna cena (že zaradi zemljišča) vendarle šla nekoliko čez 50.000 evrov.