Sveže

Jutri bo znova brnelo na Petišovskem ovalu

Danes in jutri se bosta odvili zadnji dirki mednarodnega prvenstva parov, v katerem sodelujejo pari klubov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Češke in Slovaške. Danes bo tekma v Krškem, že jutri pa bodo motorji brneli v Lendavi oz. v Petišovcih, če smo natančnejši.

Čeprav AMD Krško današnjo dirko oglašuje kot državno prvenstvo in naj bi se štelo tudi za državno prvenstvo Slovenije, pa to najverjetneje ne bo ravno tako, saj kolikor je nam znano, do naslova ne bo upravičen noben klub. Pravila namreč, ki so jih pred začetkom prvenstva sprejeli pri pristojni panožni komisiji na AMZS velevajo, da v sezoni 2016 sodelujeta po dva slovenska kluba (AMD Krško in AMTK Ljubljana ter ST Lendava in KST Trebče), kar torej pomeni, da glede na skupinsko sodelovanje, naziv prvenstva ne bo mogoče dodeliti nobenemu od slovenskih  klubov.

Danes bo na sporedu torej dirka v Krškem in jutri ob 15.00 uri še v Petišovcih. S tem se bo zastor nad domačo speedway sceno za sezono 2016 zastrl. Ocena za sezono 2016 bo ena slabših, če ne celo najslabša v zgodovini Slovenskega speedwaya. Končali jo bodo namreč le štirje Slovenski tekmovalci, kar je najmanj v vseh letih samostojnosti.

Štojs bo v Krškem vozil za Lendavo, v Lendavi pa, če denarja ne bo, ne bo tudi Štojsa

Speedway team Lendava je v tem trenutku brez voznika. Na današnji tekmi v Krškem bo za Lendavo vozil Štojs, kdo pa bo tam njegov sotekmovalec, nam do tega trenutka ni znano. Še večja težava bi pa se lahko pripetila v Petišovcih. Štojs je namreč izjavil, da v kolikor mu lendavski klub ne pokrije stroškov tekmovanja, ga v Lendavo ne bo. Lendavi na voljo tako ostaneta upokojeni in nekdaj odlični madžarski tekmovalec Sandor Tihanyi in prav tako starejši tekmovalec Jaroslav Petrak. V kolikor bo Štojs prišel v Lendavo, bo vozil z enim izmed omenjenih.

Precej zanimivi je pogledati tudi statistiko zadnjih 20 let. Razen Žagarja in Štojsa ni mogoče najti med aktivnimi vozniki niti enega od dirkačev, ki so v mladinskih kategorijah obetali veliko. Po naši informacijah bo Ivačič kot povratnik zaradi neurejenega financiranja v matičnem klubu po tej sezoni prenehal tekmovati, saj dejansko tekmovalci ne zmorejo finančnega bremena sezone financirati skoraj popolnoma sami. Slovenskemu spidveju se trenutno ne piše dobro.

Matej Žagar na Poljskem

V soboto bo na predzadnji dirki serije Speedway Grand Prix v Poljskem Torunu nastopil naš najboljši voznik vseh časov Ljubljančan Matej Žagar. Slednji se je ob nekoliko bolj bledih predstavah sredi sezone očitno bolje  pripravil na zaključek, saj je po videnem prejšnji vikend v Stockholmu, ko si je priboril finale, naredil odločilni korak k  obstanku med elitno osmerico najboljših voznikov sveta. Čakata ga še torej dve »vroči« dirki v poprej omenjenem Torunu in finalna dirka, ki bo konec oktobra na Slovitem stadionu Etihad v avstralskem Melbournu.

Mitja Pungarčič/Mediamark