Ostalo

Jutra hladna, popoldnevi sončni in topli

Trenutno smo sredi “babjega poletja.” Hladna jutra in topli dnevi bodo nad našimi kraji ustaljeni še nekaj časa, kar precej prija po hladnem in predvsem deževnem minulem septembru. Navaditi se bo potrebno le na nihanje temperatur.
Po turobnem septembru bo oktober kot nalašč za aktivnosti na prostem. Jutranje temperature bodo sicer nizke, a bodo dnevi toliko lepši, sončni in toplejši. Megla in nizka oblačnost bosta praktično jutranji vsakdan, obdobje stabilnega vremena pa bo izrazitejše po četrtku. Takrat bo naše kraje prešel anticiklon. Na zahodu se lahko tu in tam zgodijo rahle padavine.

Za topla obdobja v oktobru so značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija. Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog 5 stopinj Celzija. Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti. V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.

Najbolj vroče je bilo 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30 stopinj Celzija. V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj Celzija. Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj Celzija, kar je največkrat zadnjih 50 letih. V arhivu pa najdemo podatke o posameznih zelo toplih dnevih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 stopinj Celzija.

Obeti

Danes ponoči je bilo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj je bila po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature so bile od 3 do 8, na Primorskem okoli 11 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 stopinj Celzija.