Ostalo

“Jožefova zima:” Pričakovati je nekaj posledic na sadnem drevju, Pomurje je že nekaj dni v belem

Pa jo imamo, kratko, sladko in belo, zimo namreč! Česar nismo dočakali pozimi, je prišlo na koncu meseca marca. Da bo naše kraje “obiskala” intenzivna, a tudi kratkotrajna vremenska fronta, so vremenoslovci napovedovali že dlje časa.
Od našega zadnjega zapisa se je zgodilo kar veliko sprememb. Poleg tega, da so se krepko spustile temperature, je naše kraje pobelil tudi sneg. Gre za pomladni sneg na “Jožefovo zimo,” kot ji mnogi radi rečejo, kateri je bistveno težji od običajnega zimskega snega, ki vsebuje veliko vode, saj pogoji za sneženje več niso najbolj ustrezni. Ta teden bo tako minil v znamenju snežnih padavin, med tem, ko bomo že v soboto izmerili 16 stopinj Celzija. Prihodnji teden sledi vnovičen spust temperatur, a tako nizko ne bo šlo. Sneg bo torej kratkotrajen, vendar zelo dobrodošel, da namoči suha tla in občutno zmanjša požarno ogroženost.

Pa tako lepo je bilo že vse na travnikih, v gozdovih, vinogradih, sadovnjakih in po mestih. Trenutno hladno vreme bi lahko imelo posledice predvsem na sadnem drevju. Več kot tri tedne prezgodaj so zacvetele marelice, opaža Agencija Republike Slovenije za okolje. Tudi breskve ne zaostajajo veliko, zacvetele so na Primorskem, cvetovi pa se na toplih vinogradniških legah odpirajo tudi drugod po Sloveniji. Zaenkrat kaže, da se bodo temperature zraka v zatišnih legah spustile pod kritične vrednosti, ki bi jih sedaj cvetoče sadno drevje še lahko preneslo brez poškodb, zato obstaja velika nevarnost spomladanske pozebe.