Sveže

Jožef Horvath zapustil mesto direktorja

Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava, ki deluje pod imenom Profutura, je vse od njegove ustanovitve pa do 15. aprila vodil Jožef Horvath, pod taktirko katerega je zavod deloval dobro. Ta je direktorsko mesto 15. aprila zapustil.
V začetku leta 2016 sta se vrhova vlad obeh držav, Republike Madžarske in Republike Slovenije, predsednika vlad Viktor Orban in takratni slovenski predsednik vlade RS Miro Cerar na srečanju v Lendavi dogovorila o medsebojni gospodarski pomoči. V ta namen je bil odprt Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti. Na podlagi tega je bil sprejet strateški načrt za razvoj regije kjer živi avtohtona madžarska manjšina v Sloveniji.

Na direktorski stolček je takrat sedel Jožef Horvat, sicer pravnik, ki je še z dvema sodelavcema skrbel za izvedbo razpisov za finančno pomoč madžarske države manjšini. Ta je na omenjenem zavodu kot direktor služboval vse do 15. aprila, ko je mesto direktorja omenjenega zavoda zapustil. Z ustanoviteljico zavoda, Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo, je sklenil sporazumno predčasno prekinitev delovnega razmerja, neuradno na željo ustanoviteljice, pa čeprav ima mandat do leta 2022.

Kot je bilo moč izvedeti, je predlog za zamenjavo Horvatha podalo (tudi) madžarsko zunanje ministrstvo. Kot je dejal Horvath, na to mesto želijo imenovati nekoga iz finančne stroke, neuradno pa bo njegovo mesto zasedel Otto Močnek, ki službuje na madžarskem konzulatu v Lendavi. Čeprav naj bi se sredstva iz sosednje madžarske občutno povečala, in sicer na več kot tri milijone evrov, pa ima Horvath o njegovi želji za zamenjavo svoje mnenje: “Politične razmere so se spremenile, zato bo v prihodnosti mnogo težje izvajati projekt takšne madžarske finančne pomoči. Vsled navedenemu, mojemu nasledniku ne bo lahko.”

Horvath je še povedal, da zavod, ki v zadnjih štirih mesecih ni imel zagotovljenih sredstev za delovanje, zapušča z rešenim finančnim problemom, zase pa se je uspel dogovoriti za vključitev v projekte, ki so povezani z obmejnim sodelovanjem in ki bodo najverjetneje trajali do konca leta. Na zavodu pa še naprej ostajata zaposlena dva njegova sodelavca.