Sveže

Jožef Horvat: “Apeliram na vlado RS, da izgradnjo železniške povezave Beltinci – Rédics (HU) razglasi za nacionalni strateški projekt”

Pomurski poslanec Jožef Horvat (NSi) je predvčerajšnjim ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu uradno poslal pisno pobudo za pospešitev gradnje Regionalnega distribucijskega centra Panonija (RDCP) na območju Občine Beltinci in izgradnje železniške povezave Beltinci–Lendava in Lendava–Rédics (HU). Ga bo Vrtovec uslišal?
Če vlada Republike Slovenije sprejme odločitev, da bo gradnja železniške trase Beltinci–Lendava–Rédics nacionalni strateški projekt, bi ta lahko nastala že prej, a takšne odločitve ni za pričakovati. V tem trenutku je znano le, da omenjene povezave ne bo še vsaj kakšno desetletje. “Pogosto vprašanje Pomurcev “kaj imamo od drage investicije 2TDK (Drugi tir Divača – Koper)” dobi v izgradnji RDCP konkreten odgovor, izgradnja le-tega pa ekonomsko rentabilnost izgradnje železniške proge Beltinci–Lendava–Rédics (HU). Realne razloge za upravičenost gradnje omenjene proge predstavlja zmanjšanje negativnih vplivov na okolje (elektrificirana železniška proga) in dejstvo, da bi ta proga lahko služila kot obvozni tir za relacijo Beltinci–Hodoš zaradi napovedi povečanega prometa,” je zapisal poslanec Horvat.

Železniška povezava Beltinci–Lendava–Rédics je že dolgoletna ideja pa tudi želja. Omenjeni projekt bi v pokrajini ob Muri bil vsekakor naslednji največji po gradnji pomurskega kraka avtoceste, pogovori o omenjeni železniški povezavi pa so precej pogosti, predvsem na srečanju med slovenskimi in madžarskimi državniki pa tudi lokalnimi predstavniki. Eno so seveda ideje in želje, a drugo je realnost. Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da gradnja omenjene čezmejne železniške proge v sprejetih dokumentih s področja razvoja prometa v državi ni predvidena še vsaj deset let.

Madžari, Družba za razvoj infrastrukture in Direkcijo za infrastrukturo so že leta 2018 izvedli in tudi dokončali študijo izvedljivosti omenjene železniške proge, kjer so zajeli tudi odsek Redics–Zalaegerszeg, ki bi bil prenovljen oz. nadgrajen. “Rezultati te študije kažejo na ekonomsko neupravičenost gradnje omenjene povezave,” je bil zaključek omenjene študije. “Apeliram na vlado Republike Slovenije, da izgradnjo železniške proge Beltinci–Lendava in Lendava–Rédics (HU) razglasi za nacionalni strateški projekt, ob enem pa opozarjam, da mora država za večjo hitrost realizacije razvojnih projektov najprej odpraviti vso nesmiselno birokratsko navlako. V nasprotnem primeru nas bodo sosednje države, vsaj kar se prometne in energetske infrastrukture tiče, prehitele,” je zaključil Horvat.

In regionalni distribucijski center Panonija? “Pismo o nameri za postavitev RDCP je bilo podpisano že leta 2008, vendar je projekt zaradi ekonomske krize leta 2009 zastal. RDCP bo pomembno prispeval k nujno potrebnemu gospodarskemu zagonu Pomurja (še toliko bolj glede na okoliščine, v katerih smo se znašli). Smotrnost in pomen izgradnje RDCP za regionalni razvoj potrjujejo tudi diplomska dela prekmurskih diplomantov. Luka Koper bo zaradi geostrateške lege pridobila najboljšo lokacijo za povezovanje s trgi na Madžarskem in v Avstriji, kar bi za Luko Koper predstavljalo pomemben razvojni preskok,” je še povedal Horvat.