Sveže

Jože Kontrec bi želel spoznati svojo hčer

Glasbenik Jože Kontrec, vodja znane romske glasbene skupine Langa, išče svojo hčerko. Ko je pred 19 leti privolil v posvojitev, se je imenovala Anđela. Danes svojo odločitev obžaluje. Dekle je sedaj polnoletno, oče pa bi jo rad spoznal. Ker je uradno posvojitev dokončen akt, prosi ljudi za pomoč.
“Zadnjič sem jo videl v bolnišnici, ko je bila stara 8 mesecev. Mama je, po pravici povedano, več ni želela imeti. Do sedaj me je tega bilo sram in bal sem se, da bi ljudje mislili, da sem slab oče,” svojo zgodbo začenja Jože Kontrec, vodja Romske glasbene skupine Langa, doma iz Beltincev. Svojo, sedaj že polnoletno hčerko bi rad spoznal, enako željo pa ima en izmed sinov, Mišo Kontrec, ki pove, da mami takšno početje nekoliko zameri, saj ne razume takšnega početja.

“Vedno, že od malega sem imel željo, da bi jo spoznal, saj je vendar moja sestra,” pove Jožetov sin Mišo, a prav življenje glasbenika je menda bilo krivo, da je hčerka odšla v posvojitev. Bila je tretji otrok zelo trhlega razmerja. Mama za otroke ni zmogla in ni želela več skrbeti, oče Jože, zaseden glasbenik, glasba je namreč bila njihov edini način preživetja, ki je z bratom preigraval tudi v tujini, se ne spomni, ali je v posvojitev sploh privolil, saj da bi karkoli podpisal, ne pomni.

Ni prepričan, ali je posvojitev podpisal

Odločbo o končni posvojitvi pri nas morata podpisati oba starša. V rojstno knjigo se za tem vpišejo krušni starši, biološki starši pa se izbrišejo. S tem tudi prenehajo pravice in dolžnosti bioloških staršev do otroka.

Oče Jože je prepričan, da za posvojitev hčerke ne bi dal svojega podpisa, kar podkrepi z dejstvom, da tudi svojih drugih dveh otrok -sina Miša in hčerke Marije ni in ne bi dal v posvojitev. Jože je sicer kasneje imel več razmerij. Skupno ima devet otrok, ki so med seboj zelo povezani. Takrat, ko je deklica šla v posvojitev, je dveletni Mišo prišel živet k očetu. “Z mamo nimam stikov, niti si je kot mame ne morem predstavljat saj tudi živel nisem z njo. Če jo vidim, je kot da bi se pogovarjal s kakim prijateljem. Njene ljubezni, ki bi mi jo kot mama morala nuditi, ne morem začutiti,” pove Mišo. Kot pravi, o svoji izgubljeni sestri veliko razmišlja.

Med drugim se je pred kratkim tudi sam lotil iskanja sestre, obrnil pa se je tudi na prijatelje na Facebooku. V pogovoru nam je med drugim povedal, da je probal tudi pri nekaterih uradnih institucijah in organih, a mu niso mogli pomagati. Posvojeni otroci imajo sicer pravico izvedeti kdo so njihovi biološki starši, a obratno ne gre. Pot poizvedovanja je namreč mnogo težja. Torej je le od Anđele odvisno, ali si svojo biološko družino sploh želi spoznati. “Če se ne želi z menoj soočiti, ali se z menoj ne želi pogovarjati, bi želel vsaj da se spoznava. Da bi jo videl,” zaključuje Jože Kontrec.