Ostalo

Je pred nami zlom poletja? Kot kaže, ne. Poslovili se bomo zgolj od visokih temperatur

Čeprav smo v teh dneh velikokrat slišali, da je pred nami zlom poletja, pa to ravno ne bo tako. Poslovili se namreč ne bomo od poletja, temveč zgolj od visokih temperatur, kot jih beležimo v teh dneh. Konec avgusta in septembra bodo termometri kazali kakih 25 – 28 stopinj Celzija. Znanilec spremembe vremena bo jugozahodni veter.
Kot kaže, se bomo v prihajajočih dneh še precej potili. Dnevne temperature se bodo čez dan še vedno gibale med 33 in 35 stopinjami Celzija, lokalno lahko tudi več, kar pomeni, da bo vreme kot nalašč za jutrišnji Bogračfest. V nedeljo bi se nad naše kraje lahko prikradla kakšna vročinska nevihta, a je možnost zelo majhna. Pričakovati je sicer mogoče nekaj oblačnosti. No, bo pa že v ponedeljek bistveno več možnosti za kakšno vročinsko nevihto ali ploho, pa tudi temperatura bo padla na okrog 28 stopinj Celzija. Jutranje temperature se bodo v teh dneh še gibale med 18 – 20 stopinj Celzija.

“V ponedeljek in torek bo nad severnim Sredozemljem ciklon z vremensko fronto. K nam bo od vzhoda dotekal hladnejši zrak. Ta proces bo sredo oslabel, v četrtek pa nas bo dosegla nova višinska dolina s hladnim zrakom. V drugi polovici tedna se bo k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo vsaj do nedelje. K nam bo dotekal malo toplejši in bolj suh zrak,” pa so sporočili iz Agencije RS za okolje.

Padavine se bodo začele krepiti v ponedeljek popoldan in sicer najprej na severozahodu, zvečer in v noči na torek pa se bodo širile nad ostalo Slovenijo. Vmes bodo nevihte. V torek bodo občasne padavine, deloma nevihte. Tudi v sredo in četrtek bo občasno še deževalo. V torek, sredo in četrtek se bodo dnevne temperature gibale med 25 in 28 stopinjami Celzija.

Kako pa je s cvetnim prahom in alergijami?

V nižinah poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije, v severo-vzhodni Sloveniji beležimo zelo visoke obremenitve, drugod je obremenitev srednje visoka do visoka in bo še postopoma naraščala. Sezona pelina se je prevesila v drugo polovico, obremenitve bodo nizke, le ob rastlinah bo v zraku več cvetnega prahu. Sezona cvetnega prahu trav se je iztekla, v zraku bo še nekaj zrn. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, metlikovk in amarantovk, občasno bo več cvetnega prahu nizko alergenih kopriv in konopljevk. Obremenitev s sporami plesni je v nižinah pretežno visoka.