Sveže

Je bila pri celoviti sanaciji stavbe UE Lendava narejena “šlamparija?”

Dober milijon in 400 tisočakov je bila vredna obnova 50 let stare stavbe na Trgu Ljudske pravice 5, v kateri deluje lendavska Upravna enota. Lično prenovljena stavba pa ima zaradi “šlamparije,” težavo in sicer nezamenjana oz. neobnovljena cev za odvajanje padavinske vode, zaradi česar v notranjosti vlaži.
19. maja 2019 so tudi uradno odprli povsem prenovljeno zgradbo lendavske upravne enote. Poleg nekaj županov iz območja UE Lendava ter župana Občine Lendava, Janeza Magyarja, se je prireditve udeležil tudi takratni minister za javno upravo, Rudi Medved. Prenova se je začela konec marca, leta 2018, ta pa je obsegala energetsko sanacijo, notranjo obnovo, dograditev dvigala in obnovo dvorane. Vrednost energetske sanacije je znašala 653.000 evrov, notranja obnova pa je stala 601.000 evrov. Za opremo je bilo potrebno odšteti 35.000 evrov, 100.000 evrov pa je znašala obnova dvorane, za katero je pristojno Ministrstvo le nekako našlo. Skupno torej 1.4000.000 evrov. Projekt energetske sanacije je bil sicer sofinanciran iz kohezijskih sredstev Evropske unije, v deležu 85-odstotkov priznanih stroškov.

Po dobrem letu od odprtja, pa so se pojavile tudi prve (in upamo da tudi zadnje) težave. Na notranji strani objekta so se namreč pojavili znaki vlage oz. zamakanja, za kar naj bi bila kriva nezamenjana oz. neobnovljena cev za odvajanje padavinske vode s strehe. Napaka je bila sicer odkrita v času vseh garancij, a slednjo ne gre klasificirati kot napako pri delih, temveč kot napako pri inštalacijah, ki pa v obnovo niso bile vključene. Pri Ministrstvu dopuščajo možnost, da se je odtok zgolj zamašil, a je zadeva trenutno v fazi raziskovanja. Po njihovem mnenju za napake ni odgovoren noben od izvajalcev, saj so se te pojavile na delih, ki niso bili vključeni v prenovo. Zakaj pristojni niso v popis del zajeli tudi 50-let stare meteorne kanalizacije je sedaj vprašanje, poznavalci pa temu preprosto pravijo “šlamparija.” Poznavalci med drugim še povejo, da se kaj takega “ne sme in ne more zgoditi, kadar gre za vlaganja zasebnega kapitala.” In če je celotna prenova stavbe stala 1.400.000 evrov, bi zamenjava odtočnih cevi padavinske vode celoten projekt podražila za pičlih 20.000 evrov.