Ostalo

Iz sveta športa …

Pripravili smo vam prvi letošnji pregled aktualnega športnega dogajanja, med katerimi je tudi ena žalostna novica. Poglejmo: Lendavčan se je znašel med najboljšimi strelci za leto 2020, vratarska okrepitev v NK Olimpija iz Dolge vasi, lendavski Judo klub na 21. mestu med slovenskimi Judo klubi, Spasoje Todorović pa se je vrnil nazaj v Lendavo. Umrl je 81-letni Antal Kiralj – Toni, mesto pod lendavskimi goricami pa je zapustil tudi Jože Gerenčer.
Športno strelstvo: Tine Mihailovič Krpan v svoji kategoriji tretji v državi

Strelska zveza Slovenije je 16. decembra načrtovala razglasitev najboljših strelcev in strelk v letu 2020. Tradicionalne razglasitve iz znanih epidemioloških razlogov letos ni bilo na sporedu, so pa pri Strelski zvezi objavili seznam najboljših strelcev na svoji spletni strani. Med slednjimi se je v svoji kategoriji (dečki) znašel tudi Lendavčan Tine Mihailovič Krpan, ki si je v minulem letu pristreljal 88 točk.

Na druga mesta v Sloveniji so se po točkovanju rezultatov v okrnjeni sezoni v letu 2020 uvrstili med člani s puško šibrenico Boštjan Maček iz Strelskega društva Štefan Kovač – trap iz Murske Sobote, z zračno puško med mladinci Jure Sočič iz Športno strelskega društva Murska Sobota in med dečki poleg Lendavčana Mihailovič-Krpana še Aljaž Novak iz Strelskega društva Kolomana Flisarja s Tišine. Na tretje mesto so se uvrstili z zračno puško med kadeti Patrik Farkaš iz Murske Sobote.

V moštveni konkurenci je med 57 društvi zbralo največ točk Strelsko društvo Štefan Kovač iz Turnišča, ki se je uvrstilo na 7. mesto, 10. je Strelsko društvo Koloman Flisar s Tišine, 12. Strelsko društvo Ljutomer in 16. Športno strelsko društvo Murska Sobota.

Nogomet: Martin Gönc se vrača v dolgovaško Olimpijo

V dolgovaško Olimpijo, ki tekmuje v Pomurski nogometni ligi in se trenutno nahaja na 14. mestu prvenstvene tabele, se vrača nekdanji vratar, Martin Gönc. Slednji je po šestih letih igranja zapustil avstrijski nogomet in se odločil vrniti v domačo Olimpijo. 32-letnik je svojo kariero kot vratar začel v lendavski Nafti 1903, za tem pa je vrata pred letečim okroglim usnjem branil na sosednjem Madžarskem, natančneje pri ZTE-ju iz Zalaegerszega. Od tam se je odpravil v sosednjo Avstrijo. Gönc bo na vratih zelenih zamenjal dosedanjega uspešnega vratarja Bukovca, ki odhaja v drugi klub. Za Dolgovaščane je prihod izkušenega Gönca vsekakor pozitiven dogodek.

Odbojka: Spasoje Todorović se je vrnil v Lendavo

Znani hrvaški odbojkarski strokovnjak Spasoje Todorović iz Čakovca, se vrača nazaj v Lendavo. Po tem, ko je minulo leto prevzel vodenje odbojkarskega kluba Murska Sobota, se ta po nekaj mesecih vrača k lendavskim odbojkaricam. Lendavski odbojkarski klub si želi, da se Todorović v popolnosti posveti treniranju deklet v Lendavi. Kdaj bo se prvenstvo nadaljevalo v nižjih odbojkarskih ligah je seveda odvisno od epidemiološke situacije v Sloveniji. “Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Res se veselim druženja in treningov. Prepričan sem, da bomo vsi skupaj uživali in verjamem, da bodo moje male odbojkarice pozitivno in odgovorno pristopile tudi k novim prijemom trenerskega dela. Naš moto v novem letu pa bo: Vedno si lahko še boljši, zato ne odnehaj, ko je najtežje,” je Todorović dejal tik pred iztekom leta 2020. V lendavskem odbojkarskem klubu so zapisali, da je epidemija “grobo posegla v redno delo kluba, prekinila treninge in tekmovalno sezono. Verjamemo, da se bodo razmere v prihodnjem letu toliko uredile, da bodo naše odbojkarice lahko trenirale na odbojkarskem igrišču in se razvijale tako kot športnice in osebnost.”

Judo: Lendavski Judo klub na 21. mestu v državi

Kot vsako leto ob koncu leta je Judo zveza Slovenije razglasila najboljše klube v Sloveniji, v minulem letu, po točkovnem sistemu. Kot je poznano je prisotnosti epidemije v letu 2020 po celotni državi okrnila tudi judo tekmovanja. Prvo mesto je pripadlo JK Bežigradu iz Ljubljane, Lendavčani so se znašli na 21. mestu.

Izidi:

1. JK Bežigrad Ljubljana

13. JK Beltinci

21. JK Lendava

Nafta 1903: Vrača se Žiga Živko

“V našo ekipo se vrača steber obrambe, ki je na zadnjih tekmah v plavem dresu nosil tudi kapetanski trak – Žiga Živko. Žiga je preteklega pol leta preživel na izposoji v našem prijateljskem klubu ZTE in se na lastno željo vrača v klub, v katerem se počuti najbolje in je zanj dal največ. Z njim bo naša obramba še trdnejša in bo ponovno dobila odločnega vodjo,” so sporočili iz lendavskega drugoligaša.

Poslovil se je Antal Kiralj – Toni, nogometni svet in mesto pod lendavskimi goricami pa je zapustil tudi Jože Gerenčer

Širšo športno javnost v Lendavi je presunila žalostna vest, da nas je v 81. letu za vedno zapustil starosta strelskega športa v Lendavi, Kiralj Antal – Toni. Antal je bil odličen strelec in aktiven član strelskega društva (SD) Lendava, kakor tudi pri podjetju kjer je bil nekoč zaposlen, INA Nafta Lendava kjer je bil tudi vodja strelskega športa. Toni, kot so ga imenovali, je bil udeleženec in odličen strelec na mnogih tekmovanjih v Sloveniji in na Hrvaškem. Tekmovanja, kjer ne bi manjkal, ni bilo. Posebno se je odlikoval tako na delavskih športnih igrah, kakor tudi na Inijadah in Naftijadah kjer je dosegal odlične rezultate. Toni je bil med drugim dobitnik mnogih domačih in mednarodnih priznanj s področja strelstva.

Zapustil nas je tudi Jože Gerenčer kapetan, kot mnogi imenujejo “zlate generacije” modro-belih. Gerenčer je bil še edini živeči iz omenjene generacije, nogomet je igral med drugim v sezoni 1946/47, ko je lendavska Nafta predstavljala slovenski nogomet v prvi zvezni jugoslovanski ligi. Najbolj zanimivo dejstvo je, da si je srečanja lendavske enajsterice ogledovalo več ljudi kot je takrat štelo prebivalstvo mesta. Zaradi pomanjkanja financ je takratna Nafta tekmovanje zaključila predčasno. Jože se je poslovil v stotem letu starosti.