Sveže

Covid-19: Najbolj obremenjena bolnišnica v državi v letu 2020 je bila murskosoboška

Splošna bolnišnica Murska Sobota je bila glede na razmerje števila postelj in covidnih bolnikov v jeseni 2020 najbolj obremenjena bolnišnica v državi, kljub temu pa so morali za okoli 100 obolelih iz regije prositi še za pomoč v drugih bolnišnicah, so povedali v bolnišnici.
Za Pomurje je znano, da po zdravstvenem stanju prebivalcev odstopa od drugih regij po negativnih kazalnikih, z velikim številom covidnih bolnikov pa se je to tudi potrdilo, so pojasnili v pomurski regijski bolnišnici. Po besedah strokovnega direktorja Daniela Grabarja je sicer težko natančno argumentirati podatke, razmere pa lahko povezujemo s celotnim zdravstvenim stanjem populacije, s kar velikim številom kroničnih bolnikov, tudi starejših, in splošnimi razmerami v regiji.

Spomladi v bolnišnici niso zdravili bolnikov s covidom-19, jeseni pa so jih sprejeli okoli 800. Od začetka novembra do konca leta se je njihovo število ves čas gibalo med 130 in 145, v obdobju od 15. oktobra do 16. decembra pa jih je bilo povprečno 140. Postelje, ki so se spraznile, so takoj zasedli novi bolniki. Pred novim letom se stanje na žalost ni izboljšalo, številke so se gibale okoli 145 bolnikov, okoli 20 jih je bilo na oddelku za intenzivno terapijo. Največjo obremenjenost pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček utemeljuje s podatki o številu postelj po slovenskih bolnišnicah in podatki o zdravljenih covidnih bolnikov.

V Murski Soboti imajo uradno 407 postelj in 136 bolnikov s covidom-19, kar pomeni, da zasedajo 33 odstotkov vseh postelj. V Novem mestu, ki je po tem razmerju na drugem mestu, imajo 363 postelj in 107 bolnikov, kar je 29-odstotna zasedenost. Po teh razmerjih je covidnih bolnikov v celjski bolnišnici 21 odstotkov, jeseniški 17, ptujski 16, slovenjegraški 15, v novogoriški 10 in v izolski osem odstotkov. V slednji imajo 297 postelj, zdravijo pa osem bolnikov. V obeh univerzitetnih kliničnih centrih pa bolniki s covidom-19 zasedajo po 15 odstotkov skupnega števila postelj. Podatki se nanašajo na 16. december 2010.

Da številke o obremenjenosti držijo, Maček utemeljuje tudi s primerjavo letnih prihodkov bolnišnic. “V celjski na primer, ki ima še enkrat toliko prihodkov kot naša, imajo enako število covidnih bolnikov. V nam primerljivi novomeški bolnišnici imajo na primer 20 odstotkov več prihodkov, vendar 50 bolnikov manj, in tudi to je dokaz, da je pri nas največ bolnikov in smo najbolj obremenjeni v državi,” je za STA še povedal Maček. Mimogrede pa ne gre prezreti, da je v SB Murska Sobota za posledicami okužbe s Covid-19 umrlo nekaj več kot 160 bolnikov.