Ostalo

Gornja Radgona: Letošnje sejemsko dogajanje odpira MEGRA

MEGRA, 32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij bo od 8. do 11. marca 2023 v Gornji Radgoni predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev. Sejem MEGRA bo v sredo, 8. marca slavnostno otvorila mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo.
Vrhunska ponudba

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Gospodarska zbornica Slovenije se bodo predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov. S svojo ponudbo se bodo predstavile Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Razstavljavci bodo ponujali najnovejšo opremo in materiale. Poudarki bodo na nizkoenergijski in trajnostni gradnji, na energetski in siceršnji sanaciji stavb.

Razstavni program med drugim obsega: naravne materiale in gradnjo, les, kamen, kamnoseštvo, teraco, terago in montažne gres plošče, lepila za polaganje keramike, produkte za sanacijo betona in vlage, gradbeno opremo, stroje in pripomočke, vezalce armature, okna, vrata in drugo stavbno pohištvo, različne agregate, vijačne kompresorje in visokotlačne čistilnike, hidravlična kladiva, drobilne klešče, čistilne naprave, greznice, zbiralnike deževnice in pitne vode,  lovilce maščob, prometno signalizacijo, gradbene odre in opažne sisteme, opremo za krovce, transportna dvigala in lestve, klimatizacijo, prezračevalne naprave, ogrevalno tehniko, sodobne peči za centralno kurjavo, inovativne grelne folije, prodajo električne energije, sončne elektrarne in komponente, toplotne črpalke, kritine, maziva, mešalce betona, naprave za pranje vozil, talne obloge, stenske opaže, fasadne panele, ograje, savne, masažne bazene, bazene s pokrivali in drugo opremo, električna kolesa in skiroje, vrtno pohištvo, …

Obiskovalci sejma se bodo lahko odločili za montažno hišo, leseno konstrukcijo, nadstrešek ali gospodarski objekt. Naročili bodo lahko različne suhomontažne storitve, tudi take za protihrupno in protipožarno zaščito. Privoščili si bodo lahko lastno hišno črpališče. Spoznali bodo trajnostno gradnjo in prednosti uporabe lesa v gradbeništvu. Ogledali si bodo lahko 3D tiskalnik Betrabram, s katerim je moč natisniti hišo. Spoznali bodo lahko hibridni sistem ogrevanja s toplotno črpalko in peleti z avtomatskim sistemom izbire cenejšega energenta. Izbrali bodo lahko steklen balkon, naročili strokovne meritve za naša čutila nezaznavnih nevarnosti kot so elektromagnetna sevanja, hlapne organske snovi, plesni, plin radon, slaba kakovost zraka ter se proti njim ustrezno zaščitili. Iz prve roke bodo lahko izvedeli vse o gradnji drugega tira, si omislili hibridno, električno vozilo, robotskega čistilca tal ali vrtni traktor. Povezali se bodo lahko z Zadrugo sončnih elektrarn, izmenjali oblačila, ki jih več ne potrebujejo za tista, ki si jih želijo. Poučili se bodo lahko o pirolizni peči lesnih sekancev za pridobivanje biooglja in energije.

Veleposlaništvo Ukrajine bo na sejmu predstavilo načrt za obnovo Ukrajine ter platformo Nazovni, v katero se lahko vključijo tudi slovenska podjetja in posamezniki.

Ponudba izobraževanja in kariernih priložnosti za mlade

Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije OZS, Pomurska gospodarska zbornica ter Zavod za zaposlovanje bodo mlade s predstavitvami svojih članov opozorili na deficitarne poklice.

Izobraževalne ustanove od srednjih do višjih in visokih šol bodo s predstavitvami svojih izobraževalnih programov in praktičnih znanj vabili mlade k izobraževanju v gradbeništvu, obrti in povezanih panogah. V druženju s predstavniki podjetij bodo lahko izvedeli, kje jih čaka zanimiva zaposlitev. Najbolj pestro bo na Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva, v petek 10. marca.

Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva

Že nekaj let pomanjkanje najrazličnejših poklicnih profilov v gradbeništvu predstavlja velik problem za panogo, zato se je Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije odločila, da v sklopu mednarodnega sejma MEGRA 2023 ponovno organizira Izobraževalni dan v slovenskem gradbeništvu 2023. Na njem se bodo mladim, ki so ta trenutek pred poklicno odločitvijo, predstavile vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, od srednjih, višjih, visokih šol in fakultet. Obenem jih bo seznanila z največjimi slovenskimi gradbenimi podjetji, s poklici v gradbeništvu ter možnostmi zaposlitve, od gradbenega tehnika do licenciranega inženirja, ter vseh gradbenih poklicev, od zidarja, kamnoseka, tesarja, železokrivca, keramičarja, itd… Cilj je tudi predstavitev najsodobnejših digitalnih tehnologij, ki si v gradbeništvu vse hitreje utirajo pot in so za mlado generacijo vedno bolj privlačne. Želijo si, da se dijaki in študentje čimbolj seznanijo z vsebinami sejma in vseh dogodkov, ki jih bo na MEGRI 2023 zelo veliko, predvsem pa, da se spoznajo s predstavniki podjetij in ustanov iz dejavnosti gradbeništva, industrije gradbenega

materiala, investiranja, raziskovalnih institucij in strokovnih združenj ter seveda začutijo utrip gradbeništva kot ene najbolj perspektivnih in tudi »večnih« gospodarskih panog.

Svetovanja za obiskovalce

Na voljo bodo brezplačni nasveti ENSVET s področja OVE in URE ter o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada. Gradbeni inštitut ZRMK nudi vsak dan od 15.00 do 17.00 ure individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju stavb. V petek in soboto bodo strokovnjaki iz podjetja Stavbna & Bivalna Biologija odgovarjali na vprašanja o sodobnih bivalnih okoljih v povezavi z zdravstvenimi tveganji.

Tekmovanja

Na Mednarodnem tekmovanju mladih slikopleskarjev v okviru evropskega projekta ERASMUS+ Painting Skills Academy bodo v četrtek 9. in v petek 10. 3. sodelovali tekmovalci iz šestih držav. 10. marca bo potekalo tekmovanje dijakov in študentov gradbeništva v gradnji mostov iz špagetov pa tudi Kviz in tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v znanju in različnih veščinah iz gradbeništva. Podeljene bodo tudi nagrade iz natečaja »Trajnostno povezani«.

Strokovni dogodki

Vabijo tehtni strokovni posveti. Odgovore na pereča kadrovska vprašanja prinašajo srečanja, predstavitve in dogajanje, namenjeno izobraževanju mladih za deficitarne poklice. Sodelujoča podjetja ponujajo mladim obilo kariernih priložnosti. 8. marec obeležuje okrogla miza z uspešnimi predstavnicami gradbeništva. Na sporedu so podelitev okoljskih certifikatov »Znak kakovosti v graditeljstvu« in podelitev priznanj inovativnim rešitvam na področju krožnega gospodarstva za leto 2022. Obiskovalci bodo dobili napotke, kako izračunati svoj ogljični odtis.

Četrtkovo dogajanje prinaša strokovni posvet DRC – Združenja s tematiko ustrezne infrastrukture kot pogoja za večjo prometno varnost ter poslovno srečanje MEET4BUSINESS. Predstavljajo se trajnostna embalaža s pomembnostjo njenega recikliranja, proizvodnja in uporaba biooglja ter veščine in znanja trajnostnega grajenega okolja. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je pripravila strokovno srečanje na tematiko prostora, projekta in objekta z osvetlitvijo potrebnih upravnih postopkov in skladnosti s prostorskimi akti občin. Predstavljene bodo tudi veščine in znanja trajnostnega grajenega okolja.

Petek je Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva 2023 z bogatim spremljevalnim programom pa tudi dan trajnostne gradnje, ki ga podčrtuje strokovni posvet “Okoljski vidiki gradiv” v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport – Direktorata za lesarstvo. Predstavljajo se povezanost eko – krožnega turizma in naravnega načina gradnje, pilotni projekt trajnostne obnove zapuščenih stavb v občini Cankova in Krajinskem parku Goričko, pilotni projekt recikliranja industrijske odpadne vode in trajnostnega ravnanja s komunalnim blatom ter krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj v praksi.