Ostalo

Gibanje: V Lendavo prihaja Šola zdravja

V prvem poletnem mesecu bomo lahko prebivalci občine Lendava in okolice svoj dan začeli z brezplačno jutranjo telovadbo. V naš kraj namreč prihaja vadba po metodi “1000 gibov,” v organizaciji Društva šola zdravja. V prvih dneh izvajanja telovadbe, bo z vami za metodo “1000 gibov” primerno usposobljena oseba, ki vam bo predstavila celotno telovadbo.
Poskusno uvajanje vadbe “1000 gibov” bo potekalo v spominskem parku ob Dvojezični osnovni šoli Lendava (DOŠ). Brezplačno vadbo boste imeli na voljo vsak delovnik, ob 8. uri zjutraj. Prva vadba bo potekala, v ponedeljek 5. junija 2023. Jutranja telovadba “1000 gibov” postaja vse bolj priljubljena oblika jutranje rekreacije med starejšimi, a je primerna za vse generacije. V 30 – minutah boste lahko v skupku stoječih vaj, razgibali celo telo. Od dlani, do stopal. Vsakodnevno s Šolo zdravja telovadi že več kot 4.500 članov, ki se srečujejo na več kot 250 lokacijah po Sloveniji.

“Mnogi udeleženci po vadbi čutijo precej pozitivnih sprememb. Vadeči poročajo o izboljšanju gibljivosti, boljšem ravnotežju, lažje tudi opravljajo ostale vsakodnevne aktivnosti. Nekateri tudi poročajo, da jim vsakodnevno gibanje, zdravstvene težave (kot so bolečine v sklepih in mišicah, težavah s krvnim tlakom, holesterolom in tudi prekomerno telesno težo) omili. Vadba v skupini pa jih obogati tudi z druženjem, novimi poznanstvi, kar pozitivno vpliva tudi na dobro psihično počutje,” so sporočili iz društva Šola zdravja.

Društvo Šola zdravja je nevladna organizacija, ki združuje ljudi z namenom izvajanja jutranje vadbe na prostem v vseh letnih časih. Z redno vadbo “1000 gibov” krepimo telo in duha, širimo krog znancev, pridobivamo nove prijatelje in se prek društva vključujemo v lokalne dogodke. Društvo Šola zdravja skrbi tako za fizično in psihično zdravje posameznika kot tudi za socializacijo, ki je pomemben dejavnik za kakovost življenja.

“V 30-ih minutah razgibamo vse dele telesa. Začnemo pri dlaneh, končamo pri podplatih. S tem dosežemo maksimalno gibljivost telesa in zmanjšamo bolečine. Z redno in zmerno telesno dejavnostjo preventivno in pozitivno vplivamo na svoje zdravje. Začeti dan z gibanjem pomeni, da naš vsakdan obogatimo z dobro voljo in vadbo v dobri družbi,” so še zapisali.