Sveže

Franc Laj: “Naša varnost več ni takšna, kot je bila nekoč”

Pomurski poslanec Franc Laj se je ob razpravi k Predlogu priporočil v zvezi z načrti vlade za reševanje migrantske krize, na zadnjem izmed svojih pisanj osredotočil na migrantsko problematiko, ki je pred nami. Dotaknil pa se je tudi migrantskega centra v Lendavi.

Franc Laj: “Menim, da se moramo sprijazniti z dejstvom, da bo varnostno tveganje prisotno vse dotlej, dokler bo migrantski tok tekel čez Slovenijo. Kako dolgo bo to trajalo, ne vemo opredeliti, vidimo pa, da stvari na evropski ravni potekajo izredno počasi in upam si trditi, da neučinkovito. Bojim se, da bo prišlo do izčrpanosti predvsem tistih udeležencev na balkanski poti, ki so najmanjši, ki so tudi gospodarsko šibki in tu najdemo tudi našo Slovenijo. Vprašanje je, in to sem vedno znova in znova spraševal, koliko časa smo sposobni zdržati glede na razpoložljive resurse tako človeške, kot tudi finančne in materialne. Govoriti o tem, da je zagotovljena visoka varnost, bi rekel, da je rahlo pretirano, pa bom konkretiziral s primerom.”

Laj se je dotaknil tudi minulih aktualnih dogodkov, ko so iz lendavskega namestitvenega centra pobegnili štirje tujci

“Kot ste najverjetneje zasledili v medijih je bilo 15.2.2016 nastanjenih 55 pribežnikov, ki so bili zavrnjeni in čakajo na vstop v Hrvaško, v sprejemnem in nastanitvenem centru v Lendavi. Zavedati se moramo, da so prav ti tisti, ki so najtežje obvladljivi, ker so ranjeni, ker že imajo izkušnje in ker so že marsikaj doživeli na tej begunski poti. Prav to se je pokazalo tudi v tem lendavskem primeru. Kljub temu, da je bila tam cel čas prisotna policija, je 4 pribežnikom uspelo uiti izpod tega nadzora, iz tega centra. In žal se je tam zgodila tudi prva kriminaliteta; in sicer je prišlo do kraje avtomobila, ki je bil koriščen v ta namen, da so se odpeljali v Avstrijo. Še dobro, da je bil primer izsleden v Avstriji, ostala dva pobegla so izsledili naši varnostni organi, eden iz med pribežnikov pa se je vrnil sam v center. Predstavljajte si, da je ta center v Lendavi od naselja oddaljen 200m, od osnovne šole 500m. Kaj vse se lahko zgodi?,” omenja Laj.

“Ugotavljam in to ugotavljajo tudi moji občani, da naša varnost več ni takšna, kot je bila nekoč. Kljub temu, pa imamo neko upanje in zaupanje v našo policijo in po novem tudi vojsko, da nam bo nudila primerno zaščito. Še vedno se mi pa postavlja vprašanje: Do kdaj bo obvladljiva takšna situacija? In ne mi zameriti, če povem tako: kljub temu, da je ministrica govorila drugače – ne da občani niso zadostno informirani, tudi mi poslanci nismo zadostno informirani in ravno zaradi tega tudi podpiram ta predlog priporočil,” zaključuje Laj.