Sveže

FOTO: Zapiranje deponije v Dolgi vasi: Kaj vozijo tovornjaki?

Nekaj prebivalcev Dolge vasi nas je v minulih dneh obvestilo o vidno povečanem prometu tovornih vozil v smeri odlagališča odpadkov v Dolgi vasi. Odpravili smo se tja, da bi se prepričali kaj se dogaja in kasneje opravili telefonski razgovor z direktorjem podjetja CEROP iz Puconcev, Francom Cipotom.
Pot nas je vodila do odlagališča mešanih komunalnih odpadkov v Dolgi vasi, kjer smo tik ob ograji, da ne bi zmotili delovnega procesa tam zaposlenih preverili, kaj se na odlagališču pravzaprav dogaja. Že od daleč je bilo moč opaziti ogromne kupe nam takrat trenutno še neznanega materiala, katerega sicer s tovornjaki še vedno dovažajo in ga tudi še bodo -vse do leta 2020, ko je predvideno dokončno zaprtje odlagališča v Dolgi vasi.

“Tovornjaki dovažajo material, s katerim se odlagališče tudi dejansko zapira. Gre za material, ki se mu pravi kompozit oz. po domače mešanica blata in pepela, katerega tovornjaki dovažajo iz čistilnih naprav širom Pomurja. Gre torej za prekrivni material, med katerim so etaže, zaradi katerih material ne more zdrsniti.” Kot je še zatrdil Cipot, ima CEROP okoljevarstveno dovoljenje za dovažanje takšnega materiala prav za potrebe zapiranja omenjenega odlagališča.

Cipot je med drugim še dejal, da mora CEROP do leta 2020 v celoti zapreti odlagališče v Dolgi vasi, omenjeni kompozit pa bo, ko se bo v dobrem letu in pol dokončno strdil, sestavljal nekakšno neprepustno skorjo, torej da denimo padavine ne bi pronicale globlje v zemljo. “Po projektu moramo v treh letih (torej še slabo leto in pol) to zapreti in oblikovati v hrib, da vsa meteorna voda odteče nekontaminirana,” še pove Cipot.

Slednjega smo med drugim opozorili, da smo pri našem obisku v omenjenem kompozitu opazili mešani komunalni odpad, ta pa nam je zatrdil, da je to zaradi prekopavanja. “Navoziti bo potrebno približno do šest metrov (višine) kompozita, za tem pa se na to nasipa zemlja pomešana s kompostom, kamor se na koncu poseje trava. Naše podjetje bo za tako zaprto in sanirano odlagališče (košnja trave, spremljanje izcednih vod in podobno) moralo skrbeti še vsaj 30 let.”

Približno ena tretjina odlagališča je že sanirana, sedaj se vse pomika že praktično proti dvem tretjinam, dokončno pa bo odlagališče sanirano, kot že povedano, do konca leta 2020. “Odlagališče se zapira v skladu z uredbo, vsi odpadki, ki ne gredo v reciklažo, pa bodo po letu 2020 romali v Puconce,” je zaključil Cipot.