Sveže

FOTO: Vseslovenski projekt Bodi dober, bodi kul: Dijaki DSŠ Lendava obdarili pet otrok v romskem naselju v Dolgi vasi

Pozitivna sporočila in odgovorno vzorništvo. To je rdeča nit vseslovenskega projekta Bodi dober, bodi kul, ki združuje in povezuje. V okviru omenjenega projekta so dijaki Dvojezične srednje šole Lendava (1.E in 2.E razred) v sodelovanju Večnamenskega romskega centra (VNRC) Dolinsko izbrali dve socialno najšibkejši družini v romskem naselju v Dolgi vasi in pet otrok omenjenih dveh družin včeraj tudi obdarili, ob prisotnosti Nataše Horvat in Rahele Hojnik Kelenc. Dijaki so romsko naselje izbrali po lastni presoji.
Kakšna je naša družba? Kakšen zgled dajemo odrasli otrokom? Se otroci vse bolj zapirajo sami vase, so vse bolj apatični, zakaj nimajo dobrih zgledov? Kaj storiti, kako z našimi dejanji pokazati otrokom, da bodo verjeli vase, v svojo ustvarjalnost, da jim bo mar za sočloveka in okolje? Vsa ta vprašanja nagovarja družbenoodgovorni projekt Bodi dober, bodi kul.

S tem so se na posebnem dogodku za vzgojno-izobraževalne ustanove strinjali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter številni slovenski strokovnjaki, podjetniki, športniki, pevci in igralci.

Na Brdu pri Kranju so slovenskemu predsedniku družbo delali Zmago Sagadin, ekipa Perpetuum Jazzile, Sara Isaković, dr. Matej Tušak, radijca Miha Deželak in Ivjana Banić, Zlatko – Zlatan Čordić, zakonca Valerija in Ivo Čarman, Urša Premik, Sandra Antić, Sani Bečirović, dr. Tina Bregant, dr. Saša Bavec, doc. dr. Blaž Koritnik, Ninna Kozorog, Aljoša Bagola in Emil Tedeschi. Zbrana družba je opozorila na posameznikovo vlogo v družbi in na dejstvo, da je prav vsak vzornik, pa če to želi ali ne. Ima pa vsak izbiro, ali bo dober ali slab vzornik. Aktivnosti potekajo v želji po opolnomočenju odgovornih mladih, z zdravimi vrednotami, zdravo mero samozavesti, s sposobnostjo odločanja in s spoštovanjem do sebe ter drugih.

Raper Zlatko je projekt podprl med prvimi, njegovo najnovejšo pesem pa je navdihnilo prav sporočilo projekta: »Bodi dober, revež ne boš nikoli, kar ti je namenjeno, te bo našlo kakor koli, samo razpri svoja jadra, ti si kapetan, tvoja duša, tvoja barka,«