Sveže

FOTO, VIDEO: Spregovorili o poletnem dogajanju v občini Lendava, razširitvi ponudbe in o novih atraktivnih zgodbah na lokaciji stolpa Vinarium

V Turistično-informacijskem centru (TIC), na Glavni ulici v Lendavi, ki deluje pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj (ZTR) Lendava, so današnji dopoldan Martina Bukovec direktorica ZTR, Ivan Koncut podžupan Občine Lendava v funkciji župana, Evgen Lazar vodja atrakcije zipline Vinarium in sodelavka ZTR-ja Andrejka Gažovič, spregovorili o poletnem dogajanju v občini Lendava, razširitvi ponudbe z lokalnimi izdelki in spominki v TIC-u Lendava in o novih atraktivnih zgodbah na lokaciji stolpa Vinarium Lendava v Lendavskih goricah.
Lendava bo v poletnem času obarvana s številnimi dogodki, ki bodo popestrili dogajanje tako za obiskovalce kot za domačine, prav tako pa se razvija tudi nova ponudba v turistični pisarni ter na lokaciji stolpa Vinarium. Prepoznavnost Lendave pa dvigujeta tudi priznanji, ki sta jih mlada lendavska vinarja pred kratkim prejela na mednarodnih ocenjevanjih vin.

Na novinarski konferenci v Turistično informacijskem centru so predstavniki Občine Lendava in turističnih organizacij predstavili poletno dogajanje, razširjeno ponudbo z lokalnimi izdelki in spominki v turistični pisarni in nove atraktivne zgodbe na lokaciji stolpa Vinarium Lendava in vinsko turistični cesti. Lendavo želimo turistično razvijati in ponujati obiskovalcem nove vsebine in jih na ta način zadržati pri nas, je dejal podžupan, ki opravlja funkcijo župana Občine Lendava Ivan Koncut. Občina več energije usmerja v razvoj turizma, smo na dobri poti, saj si Lendava to zasluži, je še dejal.

V turistični pisarni, s katero upravlja Zavod za turizem in razvoj Lendava, so vzpostavili trgovinico s spominki, lokalnimi izdelki in vinsko ponudbo. Velik poudarek dajejo lokalnim izdelkom domačih ponudnikov, s katerimi sodelujejo že vrsto let preko domače tržnice in seveda z vinarji, katerih ponudba prav tako krasi police trgovinice, je dejala Martina Bukovec, direktorica zavoda, ki je v nadaljevanju predstavila tudi poletno dogajanje. To se je že pravzaprav pričelo, saj številne organizacije in društva pripravlja večje in manjše dogodke, ki so v minulih dveh letih potekali okrnjeno. Prihajajoči konec tedna se bo odvilo koncertno dogajanje na parkirišču Športnega parka z zasedbami Zlata Žila, L’amour Fou in Crveno jabuko kot osrednjo skupino. V nadaljevanju poletja bodo dogodki obarvani predvsem kulinarično, vrhunec prireditev pa obeta Festival Vinarium med 26. avgustom in 3. septembrom z osrednjima prepoznavnima prireditvama Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo ter spremljevalnimi dogodki.

Tudi na lokaciji stolpa Vinarium bodo nadgradili turistično ponudbo s tako imenovanim zipline, pri čemer bodo obiskovalci stolpa in zipline-a deležni še vinske izkušnje, konec poletja pa imajo v Turistični zvezi Lendava vabi še v načrtu znova vzpostaviti kulinarično doživetje z večerjo pod zvezdami, kar bo še dodaten motiv za turiste, ki si želijo posebnih doživetij, je povedal vodja zipline Evgen Lazar. Od začetka delovanja jeklenice so zabeležili okoli 1300 prodanih vstopnic, obisk je povečan predvsem ob koncih tedna.

Pri nadgradnji vinskih zgodb in razvoju vinskega turizma sodeluje Andrejka Gažovič v okviru zavoda. Tako so z lokalnimi vinarji že začrtali pot do razvoja skupne blagovne znamke in promocijske kanale doma in v tujini, preko katerih se bodo lendavska vina lahko predstavljala. Idejno zasnovo dobiva tudi tako imenovana hiša Guinnessovega bograča, v kateri bi obiskovalci kadarkoli lahko posegli po tej najbolj prepoznavni jedi, hkrati pa bi na tem mestu lahko dobili vpogled v vse prireditve ter zmagovalce Bogračfesta. Želja občine je, da se gradi tudi na športnem turizmu, tako potekajo pogovori tudi o vzpostavitvi pametnega košarkarskega igrišča in morebitni organizaciji kampa Gorana Dragića v prihodnje.

Da k turistični prepoznavnosti s svojim delom tudi veliko prispevajo posamezniki, sta dokaz mlada vinarja, ki sta pred kratkim prejela posebni vinski priznanji. Dr. Bojan Kulčar je na mednarodnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards v Londonu za laški rizling 2020 pod blagovno znamko Kuli prejel nagrado srebrno medaljo, Sebastijan Gjerkeš pa je na mednarodnem ocenjevanju v New Yorku za cuvée letnik 2021 pod blagovno znamko Zoknjak Winnery dosegel srebrno priznanje. Obe vini sta tudi v vinski ponudbi turistične trgovinice.