Sveže

FOTO: Veselje gasilcev iz Kapce: Novo gasilsko vozilo v domačem gasilskem domu

Minuli petek so se predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Kapca, Gasilske zveze Lendava, župan Občine Lendava Janez Magyar in poveljnik civilne zaščite občine Lendava mag. Tibor Hebar udeležili prevzema novega, sodobnega gasilskega vozila GV-V1. Konec leta 2020 je bilo že dobavljeno podvozje gasilskega vozila, sedaj pa je zaključena še nadgradnja vozila, ki jo je opravilo podjetje Svit Zolar s Ptujske Gore, vgrajena je tudi potrebna gasilska oprema. Pri tem velja omeniti, da je omenjeno vozilo Sadko next 4×4 prvo in hkrati edino takšno v Sloveniji in tudi v Evropi.
Na javnem naročilu Občine Lendava, ki je bilo objavljeno lanskega aprila, je uspešno kandidiralo podjetje Svit-Zolar d.o.o. Lanskega oktobra je podjetje nabavilo podvozje gasilskega vozila, narejeno v Rusiji. Takrat se je začela izvedba nadgradnje. Vozilo se je tako opremilo s potrebno opremo, ki zadošča kriterijem za gasilsko vozilo GV-V1. PGD Kapca je bilo od leta 2018 brez lastnega vozila, zaradi dotrajanosti so vozilo, ki so ga uporabljali do takrat, izločili iz prometa. Novo vozilo, ki ga je sofinancirala Občina Lendava ima štirikolesni pogon, kar pomeni, da ga bodo gasilci lahko uporabljali tudi na gričevnatih delih občine.

Gasilci na Kapci sicer operirajo z izjemno starimi vozili, eno izmed slednjih, vozilo znamke TAM so pred skorajda štirimi leti celo predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj je bil tako star, da ga več ni bilo mogoče registrirati, gasilska cisterna, ki je še v garaži društva, pa je stara nekaj čez 40 let in je prav tako muzejski primerek in je edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. “Prav to je razlog, da Gasilska zveza Lendava zaenkrat še vidi razlog zakaj ga obdržati,” je že pred časom dejal Ivan Kasnik iz Gasilske zveze Lendava. Nadgradnja ima torej rezervoar vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika je bila dobavljena tudi gasilsko-reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Cena takšnega vozila se giblje med 120.000 in 180.000 evri.