Ostalo

FOTO: Včeraj zagorelo na težje dostopnem območju, neuradno bi lahko šlo za požig

Včeraj popoldan so gasilci prostovoljnega gasilskega društva Lendava na svoje pozivnike prejeli sporočilo o požaru v naravnem okolju. Nanj so se seveda odzvali kar se da hitro, a niso pričakovali, da gori večji del hriba, natančneje poldrugi hektar suhe trave.
Lendavski prostovoljni gasilci so se včerajšnji popoldan borili z ognjenimi zublji v naravnem okolju. Ob 16:51 uri so preko svojih pozivnikov prejeli sporočilo, da gori v naravnem okolju. Zagorel je večji del hriba, natančneje poldrugi hektar suhe trave, ogenj pa je bil viden vse od Trimlinov pa skorajda do Gaberja. Na požarišče so se lendavski prostovoljni gasilci podali z dvema avtocisternama in sicer iz zgornje in spodnje strani.

H gašenju so se najprej podali gasilci pod hribom, a seveda brez vode, saj je teren težje dostopen, zemlja pa mokra in mehka. To seveda pomeni, da so ognjene zublje krotili s požarnimi metlami ob hoji po terasah navzgor. Gre za terasasti hrib za novim pokopališčem, kjer so nekoč bile posajene vinske trte Kmetijskega gospodarstva Lendava.

Ali je šlo za požig ali ne, bodo morali ugotoviti kriminalisti, ugotoviti pa bodo morali tudi, ali je šlo za slučajni ali namerni ogenj. Iskanje storilca bo seveda težko, a nekaj možnosti vseeno obstaja. Po besedah gasilcev bi lahko šlo za požig, saj je gorelo na večih posameznih območjih, možnosti za samovžig pa so v zimskem času praktično nične, pa tudi sonca ni dovolj. V primeru vetrovnega vremena bi zagotovo prišlo do zelo obsežnega požara.

Že sicer pa je to v treh mesecih četrti požar v naravnem okolju, vsaj tri požare od teh pa bi lahko pripisali požigu. Ali je med nami piroman je sedaj vprašanje, ki pa ga bodo morali raziskati pristojni. Delo slednjim vsekakor ne bo lahko, v tem času pa lahko le nemo opazujemo delo gasilcev, ki občanom pomoč vsekakor ne bodo odrekli.

Spomnimo: Na dan mrtvih je zagorelo na pokopališču v Pincah, za tem tik ob avtocesti v Pincah, na pokopališču v Mostju in sedaj del hriba v Lendavi.