Sveže

FOTO: V razvpiti lendavski bioplinarni novi lastnik naročil sanacijo in čiščenje, cilj je ponovni zagon, surovina: Silaža

Novi lastnik razvpite lendavske bioplinarne, Egytec Energy, proizvodnja električne energije, d.o.o. iz Ljubljane, ki jo je kupil za 600 tisočakov, je pričel s sanacijo in čiščenjem. Sama sanacija se je sicer pričela že pred časom, ko je bilo najprej odpeljanih 25 ton odpadkov, od včeraj naprej se izvaja čiščenje, sledi pa izpraznitev polnih fermentorjev. Digestat bo odpeljan na madžarsko, pooblaščenec kupca, ki je na lokaciji prisoten, pa nam je brez težav pokazal vse papirje. Kot nam je še dejal, je cilj zgodbe ponovni zagon bioplinarne.
Včeraj zgodaj dopoldan so lendavski prostovoljni gasilci pričeli z izpiranjem sprejemnega bazena za dovoz materiala za potrebe delovanja bioplinarne, pred njimi pa sta še dva polna dneva dela. Novi lastnik je med tem že plačal odvoz okrog 20 ton bioloških odpadkov (hrana, konzerve, …) podjetju CEROP d.o.o., plačilo za svoje delo pa bodo prejeli tudi lendavski prostovoljni gasilci, ki trenutno izvajajo čiščenje bazena za dovoz surovine za proizvodnjo plina. Sledi še čiščenje drugih prostorov za odlaganje surovine, katero bodo prav tako izvedli lendavski gasilci, saj imajo le ti potrebno opremo, moštvo in cisterne za dovoz vode.

“Ne nameravamo ničesar skrivati” in “vemo, kaj se je dogajalo prej,” je na sami lokaciji naši ekipi uvodoma dejal pooblaščenec novega kupca bioplinarne, podjetja Egytec Energy, proizvodnja električne energije, d.o.o. iz Ljubljane, ki nam je celotno območje najprej razkazal in za tem razložil, kar nas je zanimalo. “Podjetju CEROP iz Puconcev je bilo odpeljanega za okrog 25 ton raznega biološkega odpada iz zadnjega dela bioplinarne,” je pooblaščenec podjetja dejal naši ekipi in to podkrepil s prevzemnimi in tehtalnimi listi, ki so bili izdani s strani podjetja CEROP d.o.o. “Evidenčne liste bomo predložili pristojni inšpektorici za okolje, Darji Pajtler. Arso bo sedaj na podlagi vseh dokumentov, ki jih imamo, izdal uporabno dovoljenje.”

“Pomembno je, da vse saniramo na način, kot je to bilo zahtevano z odločbo inšpekcije. Kar se tiče sprejemnih bazenov, so ti bili čisto polni. Bralce naj pomirim, da je vsa ta zbrana voda od izpiranja ustrezna za uporabo” je dejal pooblaščenec kupca. Ob tem nam je pokazal dokument, mnenje inštituta za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko iz Lovrenca na Dravskem Polju, Ikema d.o.o., kjer navajajo “z digestatom onesnažena meteorna voda ne vsebuje kemijskih onesnaževal in je primerna za ponovno uporabo v bioplinarni, npr. mehčanje zgornjega sloja digestata v fermentorju.” Enako, trdi pooblaščenec, velja za vodo, ki bo ostala od izpiranja.

Najprej bodo izpraznili fermentor številka 4

“Z inšpekcijo smo dosegli dogovor, da delamo analize za posamezni fermentor. Trenutna analiza je narejena za fermentor številka 4, vzorec je bil odvzet 24. marca 2020. V mnenju piše, da je digestat primeren za kompost 1. stopnje. Digestat bo odpeljan na sosednjo Madžarsko. O vsem kar se dogaja sprotno obveščamo župana, z inšpektorico Pajtlerjevo normalno sodelujemo in jo tudi kličem. Vloga za izdajo uporabnega dovoljenja je že bila izdana, prav tako vloga za električni priključek. Za tem bo izveden popolnoma nov strelovod in obnova električne napeljave. Prvi generator planiramo zagnati meseca septembra, delovali bodo trije. Skupna moč naše proizvodnje bo 4,3MW, namesto za dimenzioniranih 7,2MW,” je dejal pooblaščenec kupca.

Ko bo bioplinarna znova zagnana, bo surovina za proizvodnjo bioplina izključno silaža. Na naše vprašanje, ali lahko znova pričakujemo smrad, je sogovornik dejal da za to ne gre skrbeti. Novi lastnik bo sicer odstranil 21.000 kubičnih metrov digestata, kar je 8 olimpijskih bazenov. Situacijo v lendavski bioplinarni si je v družbi Tiborja Hebarja pred dnevi ogledal tudi župan Magyar.