Sveže

FOTO: V Radmožancih in Petišovcih odslej na voljo avtomatska eksterna defibrilatorja

Občina Lendava nadaljuje z opremljanjem javno dostopnih lokacij z defibrilatorji in je z namenom zagotavljanja še hitrejšega dostopa do te naprave, ki rešuje življenja, v letošnjem letu kupila dva nova defibrilatorja. Župan Občine Lendava Janez Magyar je defibrilatorja danes predal predsedniku krajevne skupnosti Radmožanci in predsednici krajevne skupnosti Petišovci.
Avtomatski eksterni defibrilator oziroma zunanji defibrilator (AED) je elektronska naprava za diagnosticiranje in po potrebi zdravljenje življenjsko nevarne srčne aritmije ventrikularne fibracije, katero lahko zdravimo z defibrilacijo. Po potrebi dovaja določeno odmerjen električni tok v srce (pogosto tudi protitok). Pri srčnem zastoju defibrilator iz neravnotežnega srčnega ritma vzpostavi ponovni sinusni ritem. Učenje uporabe AED se najpogosteje uporablja pri tečajih prve pomoči ter gasilcih in so s svojo preprostostjo primerni tudi za laične uporabnike, ter nepoznavalce z manj izkušnjami na področju prve pomoči, saj so vsi koraki vodeni glasovno in z uporabo svetlobnih znakov na gumbih.

Županu Občine Lendava Janezu Magyarju je defibrilatorja v Mestni hiši današnji dopoldan predal generalni direktor podjetja Medicop Peter Podlunšek, napravi pa je nato župan Občine v uporabo predal predsedniku krajevne skupnosti Radmožanci Teodorju Lebarju in predsednici krajevne skupnosti Petišovci Renati Horvat. V Radmožancih in Petišovcih bodo defibrilatorja namestili na javno dostopna mesta in sicer na vaško-gasilska domova. “V praksi se je že večkrat izkazalo, da defibrilatorji rešujejo življenja. Zato je pomembno, da so dostopni vsem ljudem. Občina Lendava se trudi, da bi defibrilatorje namestila na čim več lokacij in v kraje, do katerih reševalne službe potrebujejo več časa, da prihitijo na pomoč,” so sporočili iz Glavne ulice 20.

Defibrilatorji so v občini Lendava nameščeni na različnih, javno dostopnih lokacijah:

  • Gasilski dom v Hotizi (Petrova ulica 16)
  • Vaški dom v Gaberju (Glavna ulica 54)
  • Stavba Studia madžarskih programov (Kranjčeva ulica 10)
  • Mejni prehod Petišovci (Trimlini 72)
  • Pročelje Gledališke in koncertne dvorane Lendava (Trg Györgya Zale 1)
  • Zadnja tribuna v Športnem parku Lendava (Kolodvorska ulica 7)
  • Razgledni stolp Vinarium Lendava v Dolgovaških goricah (Dolgovaške Gorice 229)
  • Zunanja stena poslovalnice Hofer (Kolodvorska ulica 41)
  • Bencinski servisu MOL v Pincah (Lendavska cesta 44a)
  • Avla Mestne hiše (Glavna ulica 20)

FOTO: Tomaž Galič